نور پردازی کافی و به اندازه، یکی از مهم ترین عوامل در طراحی داخلی است. لذا زمانی که محیط مورد نظر ما از نور طبیعی کافی برخوردار نیست، باید با استفاده از انواع نور های مصنوعی، فضایی دلباز و روشن را خلق نمود.
آشپزخانه، قلب خانه و یک فضای چند منظوره است. هر فضای چند منظوره نیاز به روشنایی دارد که بتواند وظایف متنوعی را در خود جای دهد. در آشپزخانه، این به معنای روشنایی محیط کار، روشنایی تاکیدی و نور محیطی است.
همچنین اهمیت نورپردازی در آشپزخانه های جدید و امروزی بسیار مهم است؛ زیرا امروزه فضاهای خانه و آشپزخانه به نسبت گذشته، کوچک تر شده و معمولا با مشکل فقدان نور و کمبود پنجره یا نورگیر در خانه مواجه هستیم.
مهم ترین قسمت های آشپزخانه برای نورپردازی کجا هستند؟ این نورپردازی ها به چه صورت انجام میشود؟ انواع نورپردازی ها به چه صورت است؟
مطالب مرتبط: همه چیز در مورد طراحی آشپزخانه
به طور کلی, تمامی محیط های کار در آشپزخانه، نیازمند نوردهی کافی می باشند. نور کافی برای سطح روی اجاق گاز، معمولا توسط چراغ های هود یا هواکش بالای اجاق، تامین میشود. اما اگر هواکش مجهز به نور نبود، باید یک چراغ قابل تنظیم بالای اجاق نصب شود.
نور کافی بالای سینک ظرفشویی، برای شست و شو ظروف و مواد غذایی به خصوص در شب، الزامی است.میتوان از یک آویز با پرتوهای متمرکز یا چراغ های توکار استفاده نمود. بهتر است هریک از چراغ ها کلید مجزا داشته باشد تا فقط موقع نیاز، استفاده شود.
اغلب کابینت های زمینی، زیر کابینت های دیواری قرار دارند؛ پس برای تامین روشنایی سطح آن ها میتوان از چراغ های مهتابی در زیر کابینت های دیواری استفاده کرد. این چراغ ها، بدون آنکه دیده شوند و یا موجب اذیت چشم باشند، استفاده می شوند.
مطالب مرتبط: آشنایی با اندازی و فواصل استاندارد در طراحی کابینت آشپزخانه
اگر کابینت های زمینی عمیق باشند؛ به طوری که نور محیط، فضای داخلی آن ها را به طور کافی روشن نکند، میتوان از چراغ های کوچک توکار استفاده نمود. به صورتی که این چراغ ها، یا به وسیله ی یک کلید مجزا یا با باز و شدن در کابینت ها، روشن و خاموش میشوند.
میتوان از انواع نور های شلنگی نیز برای روشن کردن فضای داخلی کابینت ها و ویترین ها استفاده نمود.
به غیر فضای داخلی کابینت ها، میتوان فضای داخلی کشو ها را به وسیله ی نور های LED روشن نمود. روشن و خاموش شدن نور میتواند هم به صورت جدا و هم با باز و بسته شدن کشو، قابل تنظیم باشد.
نورپردازی فضای بالای کابینت های آشپزخانه، علاوه بر زیبایی، سطح کار را نیز روشن میکند. همچنین در شب، فضای آشپزخانه را به صورت ملایم روشن میکند. برای نورپردازی آن، میتوان از هالوژن ها و یا نور های خطی استفاده نمود.
نورپردازی قسمت قرنیز و پاخور کابینت های آشپزخانه، یکی از راه های برجسته کردن آشپزخانه و تاکید و تعریف فضا می باشد. حتی میتواند یک نور شب ایجاد نماید. به وسیله ی نوار های LED میتوان این نورپردازی را انجام داد.
از جزیره آشپزخانه برای تهیه غذا و کارهای دیگر استفاده میشود و به آشپزخانه کاربری چند منظوره میدهد؛ پس قبل از تزئین با آویز، نیاز به نورپردازی هدفمند می باشد. در حالی که جزیره آشپزخانه اغلب مکانی برای وسایل تزئینی مانند آویزها است، اکثر آویزها به جای ارائه پرتوهای متمرکز نور برای روشنایی کافی میز، نور را در همه جهات توزیع می کنند.
برای روشن کردن سطح کار در جزایر آشپزخانه، سرهای برجسته قابل تنظیم وجود دارد. آویزهای تزئینی را می توان بعداً به عنوان یک لایه اضافی از نور اضافه کرد.
میتوان فضای زیر پیش خان آشپزخانه را به وسیله ی چراغ های LED نورپردازی کرد. این چراغ ها، هم جنبه ی تاکیدی و هم مناسب نور شب هستند.
حتی میتوان پیش خان را به صورت شیشه ای در نظر گرفت و با چراغ ها، آن را به صورت تاکیدی روشن نمود.
برای روشنایی محیط و روشنایی بالای میز ناهارخوری، میتوان از انواع چراغ های سقفی استفاده نمود. ارتفاع و درجه ی روشنایی این چراغ ها و آویزهای سقفی، قابل تنظیم است و به راحتی اجرا میشود.
برای برجسته کردن ویژگی های سقف، میتوان تورفتگی ها یا گچبری های آشپزخانه های سنتی را به وسیله ی چراغ های LED روشن نمود.
در کل میتوان از انواع چراغ های توکار یا لوستر برای تاکید و روشنایی محیط استفاده کرد.
برای نورپردازی و ایجاد حس بهتر و فضای دلباز، میتوان از انواع چراغ های دیواری استفاده نمود.
از نور های خطی برای قسمت های تاکیدی مانند سقف کاذب و فضای زیر کابینت یا پیش خان استفاده میشود. همچنین نور های خطی سقف کاذب، فضا را بزرگ تر و نورهای خطی زیر کابینت ها، حس معلق و یکدستی را القا میکند.
از نورهای نقطه ای برای تاکید بخش خاص، برای مثال داخل قاب ها یا بالای سینک یا سطح روی کابینت های زمینی به صورت توکار استفاده میشود.
از دیمر میتوان برای کنترل میزان و شدت نور و همچنین صرفه جویی در مصرف برق استفاده کرد. با کمک دیمر میتوان نور مناسب، برای زمان های مختلف و فعالیت های گوناگون در آشپزخانه را کنترل و تنظیم نمود.
مهندس سرکار خانم عاطفه بهشتی : 09132112767
گرد آورنده: سحر تاجمیرریاحی