همانطور که میدانیم، آشپزخانه قلب تپنده هر خانه است و پیچیده ترین و هزینه بردارترین قسمت طراحی یک واحد مسکونی است. علاوه بر دلباز بودن و نور و رنگ مناسب، چیدمان و مدل قرار گیری وسایل در دسترسی و استفاده از آشپزخانه بسیار موثر است. اصول و ارتباط بخش های آشپزخانه به چه صورت است؟ و انواع مدل های طراحی آشپزخانه چیست؟
آشپزخانه براساس دیاگرام های حرکتی و رفتاری به سه بخش اصلی ” آماده سازی, شست و شو و پخت و پز” تقسیم میشود. رابطه ی سه بخش اصلی به وسیله ی مثلث کار صورت میگیرد.
تعریف مثلث کار:
یک مثلث فرضی است که سه راس آن را سه عنصر اصلی اجاق گاز, سینک ظرفشویی و یخچال تشکیل میدهد. هدف از تعیین مثلث کار این است که فواصل بین سه عنصر اصلی نه آنقدر زیاد باشد که فرد مجبور به حرکت زیاد و نه آنقدر کم که محدوده ی کار را کوچک کند. محیط این مثلث فرضی ۴٫۸ تا ۶ متر مربع است.
هنگام چیدمان سه عنصر بنا بر مساحت و فضای آشپزخانه, بهتر است گاز فاصله ی مناسبی نسبت به یخچال و سینک ظرفشویی داشته باشد لذا از تاثیر گرما بر عملکرد یخچال و لکه های چربی و آلودگی حاصل از پخت و پز بر ظروف شسته شده بکاهد.
در این مدل آشپزخانه، سه عنصر اصلی اجاق گاز, یخچال و سینک ظرفشویی در یک ردیف قرار میگیرد و عملا مثلث کار تشکیل نمیشود.
این مدل مناسب خانه ها و آپارتمان های کوچک است که فضای محدودتری دارد و ارزان ترین و جمع و جور ترین سبک آشپزخانه است.
فضای دسترسی در مقابل کابینت ها بیشتر و رفت و آمد راحت تر است و میتوان از فضای روبه رو به عنوان میز ناهار خوری استفاده کرد.
به دلیل قرار گرفتن یه عنصر اصلی کنار هم, فضای کار کافی شکل نمیگیرد و بهترین مدل چیدمان سه عنصر, قرار دادن سینک ظرفشویی میان اجاق گاز و یخچال میباشد.
مطالب مرتبط: ویلاهای مدرن دوبلکس را چگونه طراحی کنیم؟
این مدل آشپزخانه برای فعالیت پخت و پز بهترین طرح محسوب میشود زیرا افراد دسترسی خوب به اجاق گاز و وسایل آشپزخانه دارند ولی کابینت و فضای ذخیره سازی کم است.
در این مدل طراحی باید به فاصله ی دو ردیف کابینت توجه کرد به صورتی که فضا برای باز کردن در کابینت ها, نشستن و… باشد. فاصله ی بین دو ردیف کابینت نباید کمتر از ۱٫۲۰ متر شود.
در چیدمان بهتر است یخچال و سینک کنارهم و اجاق گاز در روبه رو قرار گیرد. همچنین در صورت محدود بودن فضا به جای کابینت میتوان از قفسه و کشو استفاده کرد.
آشپزخانه موازی مناسب خانه های کوچک و آشپزخانه های تجاری و رستوران ها که روزانه هزاران غذا متنوع را سرو میکنند.
این مدل به دلیل خمیده بودن یکی از بهترین طرح ها برای آشپزخانه است. با توجه به شکل L مانند در گوشه خانه قرار میگیرد و از یک طرف کاملا به فضایی مانند نشیمن باز میشود.
در این مدل میتوان پیشخوان یا میز ناهار خوری را به طرح اضافه کرد. با افزایش میزان کابینت ها میتوان از کاهش محیط کار جلوگیری کرد.
این مدل به خاطر قرار دادن فشرده وسایل آشپزخانه در کنار هم و قرارگیری سه عنصر اصلی پرطرفدار است زیرا در این حالت فضای باز زیادی را ایجاد کرده و جریان کاری و دیاگرام حرکتی راحت تر میشود.
در این مدل اجزای اصلی بر سه ضلع U شکل قرار میگیرد و سه طرف آشپزخانه با وسایل پر میشود و فضای ذخیره سازی خوبی به ما میدهد.
مثلث کار در آشپزخانه U شکل به خوبی ایجاد میشود. فضای پیشخوان زیادی ایجاد میکند که میتوان از آن به عنوان میز ناهار خوری استفاده کرد. درصورتی که مثلث کار بزرگ باشد, حتما باید در بین کابینت ها و در وسط آشپزخانه, برای کاربرد بیشتر میزکاری در نظر گرفت.
این مدل شبیه مدل U شکل است. همان مثلث کار, میزان فضای باز زیاد و فضای پیشخوان را به ما میدهد. فرق این مدل با مدل U شکل در دیوار چهار کابینتی است.
این مدل ترکیبی از U و G شکل است. معمولا اجاق گاز یا سینک در وسط آشپزخانه به صورت ثابت است. در طراحی این مدل باید ظرافت بیشتری به خرج داد و بهتر است پیشخوان در وسط آشپزخانه قرار داده شود.
در هر نوع از آشپزخانه ها، میتوان بخشی را به عنوان میزکار یا جزیره تعبیه کرد. به خصوص در مواردی که مثلث کار در آشپزخانه بزرگ و فاصله میان سه عنصر اصلی زیاد است.
مطالب مرتبط: اصول طراحی داخلی مدرن
مطالب مرتبط: طراحی ویلا، طراحی باغ
گردآورنده: سحر تاجمیرریاحی
[wpdiscuz-feedback id=”zwsvktm4tt” question=”Please leave a feedback on this” opened=”1″][/wpdiscuz-feedback]
1 دیدگاه
مقاله خوبی بود، مرسی بابت زحمات شما