امروزه طراحی داخلی و به عبارتی طراحی دکوراسیون داخلی از اهمیت زیادی برای منازل , ویلاها و تمامی فضاها با کاربری مختلف برخوردار است. در این مقاله سعی داریم بر روی یکی از عوامل بسیار تاثیر گذار بر زیباتر شدن طراحی داخلی هر فضا یعنی “نورپردازی” تمرکز بیشتری داشته باشیم.
بر این اساس لازم است که از ابتدا روال طراحی را باهم ببرسی نماییم
قبل از شروع طراحی داخلی یک فضا لازم است که یک ” نقشه و پلان اصولی ” و همچنین کاربردی و زیبا برای ملک در نظر بگیریم (درمقاله های پیشین به طور مفصل به موضوع طراحی پلان مسکونی پرداخته ایم).
پس از طراحی پلان (با هرکاربری اعم از مسکونی، تجاری و ویلایی) جانمایی ستون های سازه را انجام میدهیم (چرا که در فضای داخلی، ستون ها نیز تاثیر گذارند).
بعا از تکمیل طراحی پلان، طراحی داخلی فضاهای مد نظر اعم از سقف و دیوار و بدنه ها را بصورت نقشه ی دوبعدی انجام میدهیم.
پس از تهیه ی نقشه های دوبعدی، کلیه ی فضاهای طراحی شده از قبیل آشپزخانه، اتاق ها، سقف و دیوارها را سه بعدی و طرح مدنظر خود را نیز بر روی این فضاها در نظر میگیریم.
بعد از تکمیل سه بعدی فضاها , بسراغ متریال دهی و مشخص نمودن جنس و رنگ هر فضا میرویم و سپس میبایستی فضاهای مدنظر خود را نورپردازی نماییم.
نورپردازی هر فضا میبایستی بطور واضح هم در نقشه های فنی هم تصاویر سه بعدی مشخص و گویا باشد.
منظور از نورپردازی داخلی طراحی و به کار بردن درست منابع نوری در جهت خلق فضاهای دکوراتیو مد نظر است. این کار جدا از روشنایی فضا، موجب بهتر و زیباتر شدن فضای داخلی ساختمان نیز میشود. نورپردازی ساختمان را میتوان در دو دسته کلی نورپردازی اصلی و فرعی دسته بندی کرد. در نورپردازی اصلی هدف روشن کردن فضای خانه و نورپردازی فرعی به منظور زیبا سازی فضاهای دکوراتیو خانه به کار میرود. برای نورپردازی داخلی یک ساختمان و ایجاد یک فضای زیبا و دلنشین باید مهارت طراحی بالایی داشت زیرا نورپردازی بخش جدایی ناپذیر معماری و دکوراسیون داخلی محسوب شده و در صورتی که اصول اجرا نشود سایر ابعاد طراحی داخلی اعم از انتخاب و چیدمان مبلمان رنگ و… به چشم نمیآید. همچنین رعایت اصول و آگاهی از نحوه سازماندهی نورپردازی نکتهای بسیار مهم و حائز اهمیت است.
برای نورپردازی طبیعی میتوان از پنجره و یا نورگیرهای سقفی استفاده کرد کیفیت نور طبیعی از هر لحاظ از نور مصنوعی بالاتراست و میتوان با استفاده از پرده نور ورودی را تنظیم نمود.
همچنین میبایستی به جهت نور برای هر فضا دقت نمود چرا که نور جنوب از شدت بیشتری نسبت به نور شمال برخوردار است و میبایستی فضاهایی با الویت بیشتر را در ضلع جنوب قرار داد.
از آنجا که بهره بردن از نور طبیعی تنها در ساعات خاصی از شبانه روز میسر است بنابراین هنگام شب و در نبود نور طبیعی، لازم است از المانهای روشنایی استفاده کنیم نورپردازی مصنوعی به روش موضعی، متمرکز و عمومی انجام میشود.
در این حالت نور بصورت یکنواخت و یکسان در فضا پراکنده و باعث روشنایی محیط میشود.
نور پردازی متمرکز که به آن نور پردازی نقطهای نیز گفته میشود مناسبترین نوع نورپردازی در طراحی داخلی و خارجی برای بیشتر در چشم بودن نقطه خاص از فضا محسوب میشود. این مدل نورپردازی باعث برجستهتر نشان دادن المانهای مختلف در طراحی شده و موجب هرچه زیباتر به نظر رسیدن یک فضای کم اهمیت میگردد.
لازم بذکر است که برای نورپردازی داخلی ساختمان از وسایلی همچون: انواع چراغ سقفی، آویز، دیواری، رومیزی و ریسههای ال ای دی به منظور نورپردازی جذاب دکوراسیون داخلی ساختمان استفاده میکنیم.
فضاهای مختلف ساختمان چگونه نورپردازی میشوند:
در بخش ورودی هر فضا اصولا یک پاگرد یا فیلتر ورودی تعبیه میشود که سقف این فضا توسط کناف و حالت های مختلف سقف و نورپردازی از قبیل , قرار گرفتن یک چراغ آویز , هالوژن های توکار , باریسول و نور خطی یا لاینی یا لامپ های خاص تزئین و نورپردازی میشود.
قلب هر خانه، آشپزخانه ی آن است که میتوان با یک نورپردازی جذاب ,زیبایی آن را چندبرابر نمود.
اگر ارتفاع سقف مناسبی داشته باشیم، میتوانیم از ترکیب حالت های مختلف جهت ایجاد سقف کاذب و جانمایی نورهای عمومی و متمرکز در آن استفاده نماییم، سقف آشپزخانه میتواند محلی برای قرارگرفتن هالوژن های سقفی، چراغ های آویز جهت روشن کردن میزغذاخوری و نورهای لاینی دورتادور سقف و یا روشن شدن کل فضا توسط نورهای مخفی پشت سقف باریسول باشد.
در فضای سالن به غیر از نورپردازی سقفی توسط هالوژن ها و نورهای خطی میتوان در بدنه ی دیوارها از نورهای متمرکز و به عبارتی چراغ های دیواری در جاهای مشخص استفاده نمود. این نورها + نصب تابلویی زیرآن ها روی دیوار میتواند به شاخص تر شدن آن المان کمک زیادی کند.
در اتاق خواب ها نیز میتوان در بخش های مختلفی همچون: داخل کمدها به هنگام باز شدن درب کمدها, استفاده از هالوژن ها در قفسه ی کتاب ها، چراغ های آویز در دو طرف تخت خواب و همچنین نورهای خطی و دفنی در سقف جهت زیباتر شدن فضا استفاده کرد.
لامپ های تزئینی یا دکوراتیو دستهای از لامپها هستند که علاوه بر ایجاد نور و روشنایی، ظاهری جذاب، زیبا و متفاوت نیز دارند و برای دکوراسیون خاص استفاده میشوند.انواع آنها را در زیر بطور مختصر بررسی مینماییم.
چراغ ادیسونی در حقیقت یک حباب شیشهای گرد، خیاری، ستارهای و … است که رشتههایی از نور را میتوانید بهصورت خطی در آن ببینید. این لامپها نمونه جدیدی از:ال ای دی”(مخفف دیود ساطع کننده ی نور است ,و مانند لامپ های رشته ای سیم ندارند,که معمولا نمیسوزند,ولی به مرور کم نور میشوند) هستند که با تکنولوژی روز دنیا و نورپردازی آمیخته شدهاند.
این لامپها انواع مختلفی دارند که از مهمترین آنها میتوان به لامپهای الایدی سهبعدی، لامپهای رشتهای تزیینی و ال ای دی شلنگی اشاره کرد.
ریسه های تزئینی
دیوارکوب و لوستر مدرن
مطالب مرتبط: طراحی و اجرای نما و هزینه های آن
جهت جمع بندی مطالب فوق باید بدانیم نورپردازی مدرن مجموعهای به هم پیوسته از لوازم روشنایی جدید و امروزی و سبکهای نوین اجرا است. بنابراین برای ایجاد یک دکوراسیون داخلی منحصربهفرد، باید از انواع لامپ تزیینی در کنار لامپهای معمولی استفاده کرد. لامپهای دکوراتیو انواع متفاوتی دارند و برای برجستهسازی یک بخش از فضا و جلب توجه بیننده به دکوراسیون اضافه میشوند. بنابراین استفاده از آنها در کنار لامپهای معمولی توصیه میشود,همچنین میبایستی در انتخاب و خرید انواع نورها موارد اشاره شده در بالا را در نظر بگیریم تا از بوجود آوردن یک فضای برهم ریخته و نامتعادل از لحاظ نوری جلوگیری کنیم.
گروه فنی مهندسی پلانکده با سابقه ی بیش از ۱۵ سال طراحی در زمینه ی طراحی پلان و نقشه های بروز ساختمانی، طراحی دکوراسیون داخلی فضاهای مختلف، طراحی نمای خارجی ساختمان های مسکونی و ویلایی، در کنار شماست تا بهترین فضاها را جهت گذراندن اوقاتی مطلوب فراهم آورد.
برای طراحی پروژه های خود کافیست از طریق شماره تماس زیر با واتساپ و پیام با ما در ارتباط باشید.
بهترین طراحی ها (پلان، نما و دکوراسیون داخلی) در کمترین زمان و مناسب ترین هزینه ها توسط گروه معماری پلانکده، بصورت آنلاین و حضوری قابل ارائه است.
مهندس سرکار خانم عاطفه بهشتی : ۰۹۱۳۲۱۱۲۷۶۷