یکی از فضاهایی که اصول طراحی و جانمایی مبلمان آن و به خصوص طراحی داخلی آن حائز اهمیت است، سرویس بهداشتی است. در خانه های مسکونی تا حد امکان هر دو نوع سرویس ایرانی و فرنگی جانمایی میشود.
معمولا یک سرویس ایرانی به همراه روشویی، در نزدیکی ورودی خانه جانمایی میشود و حمام مستر اتاق خواب، به همراه سرویس فرنگی طراحی میشود.
ابعاد و اندازه ی سرویس بهداشتی و فاصله ی مبلمان آن نسبت به یکدیگر و دیوار به چه صورت است؟ مصالح قابل استفاده برای دیوار، کف و سقف سرویس بهداشتی چیست؟ رنگ های مناسب برای فضاهای بهداشتی کدام است؟ نورپردازی سرویس بهداشتی در چه قسمت هایی شاخص است؟ در ادامه به بررسی تک تک موارد خواهیم پرداخت.
تا ارتفاع 110 سانتی متر از مصالح قابل شست و شو و مقاوم استفاده شود و مابقی ارتفاع میتوان از کاغذ دیواری مقاوم با قابلیت شست و شو استفاده نمود که البته درجه ی مقاومت محدودی دارد. معمولا در سبک های کلاسیک از کاغذ دیواری استفاده میشود.
رنگ استخری، رنگی قابل شست و شو و مقاوم است ولی توصیه میشود تا ارتفاع 110 سانتی متر از مصالح قابل شست و شو و مقاوم استفاده شود.
انواع کاشی و سرامیک در طرح های متفاوت برای کف سرویس بهداشتی موجود است.
در انتخاب کاشی یا سرامیک مورد نظر به غیر از رنگ و طرح آن، باید به ابعاد و نحوه ی چینش آن نیز توجه کرد. چرا که اندازه و نحوه ی چینش نقش بسیار مهمی در زیبایی و تناسبات فضایی دارد.
انتخاب ابعاد کاشی و سرامیک براساس کارکرد فضا، اندازه ی فضا و شیب بندی محیط صورت میگیرد تا از حداقل پرت فضایی جلوگیری شود. همچنین باید به بندکشی و جایی که بند کاشی ها می افتد، توجه کرد تا در معرض دید نباشد. بهتر است روی پلان یا مدل سه بعدی، کاشی ها با احتساب بند ها طراحی شود تا در اجرا بند ها در جاهایی که در معرض دید نیست، قرار گیرد.
شیب بندی کف ارتباط مستقیم با ابعاد کاشی و سرامیک مورد نظر دارد. زمانی که فضای شما بزرگ باشد، به راحتی با سرامیک یا کاشی بزرگ میتوان شیب بندی مناسب و اصولی را اجرا کرد. درصورتی که فضا با ابعاد کوچک تر و محدود تر باشد، ابعاد سرامیک یا کاشی باید طوری انتخاب شود که شیب بندی کف به راحتی و درستی انجام شود.
از این نوع مصالح به غیر از کف، میتوان در دیوار و سقف نیز استفاده کرد. قابلیت شست شو و مقاومت بالایی دارد.
سرویس های بهداشتی اغلب فضاهای کوچکی هستند، پس از رنگ های روشن برای بزرگ تر نشان دادن فضا استفاده میشود. از یک طرف رنگ سفید به دلیل روشن بودن و نماد پاکیزگی، رنگ محبوب برای فضاهای بهداشتی است ولی باید از استفاده آن به صورت خالص به علت سرد بودن جلوگیری کرد.
رنگ های آبی، خاکستری، سبز کمرنگ، لیمویی و رنگ های ملایم در صورت ترکیب شدن با رنگ های گرم مانند فیروزه ای یا رنگ های استوایی و حتی قرمز و بنفش اما به صورت محدود، برای فضاهای بهداشتی مناسب است.
میتوان سردی فضا را با استفاده از رنگ مناسب برای مبلمان و جا حوله ای یا حتی قرار دادن گلدان کوچک گرفت.
یکی از جاهایی که در سرویس بهداشتی نیاز به نور مناسب دارد، آینه ی بالای روشویی است که میتواند به فضای شما جلوه ی بسیار خوبی ببخشید. هم میتوان با استفاده از نور های خطی و هم نور های نقطه ای اطراف آیینه، نورپردازی کرد.
به غیر از اطراف آیینه، زیر خطوط روشویی و خط کف و جداره میتوان با نور خطی و کنار های مبلمان به وسیله ی نور های تاکیدی، نورپردازی کرد.
فضاهای طراحی شده برای قرار دادن وسایل مربوطه و حوله بهتر است یا با قسمت روشویی ترکیب شود و یا به صورت قفسه های دیواری طراحی شود. فضا باید همواره مرتب و تمیز باشد. به غیر از زیبایی، اهمیت وجود داشتن سرویس تهویه ی مناسب نیز بسیار ضروری است، زیرا در صورتی که فضای مورد نظر بوی نامطبوعی داشته باشد، زیبایی چندان به چشم نمی آید.
گردآورنده: سحر تاجمیر ریاحی