سبکهای معماری، معماری را از لحاظ استفاده از فرمها، تکنیکها، مواد دوره زمانی، منطقه و سایر چیزهای تأثیرگذار دستهبندی می کنند.
سبک معماری از مطالعه روند تکامل تاریخ معماری نشأت میگیرند و با آن پدیدار میگردد.
دسته بندی بر اساس محدوده ی مکانی: بعنوان مثال، معماری جهان اسلام، معماری هندی و …
دسته بندی بر اساس محدوده ی زمانی: معماری صدر مسیحیت، معماری پیش از اسلام ایران، معماری کلاسیک و …
دسته بندی بر اساس مکتب فکری یا اعتقادی: معماری جهان اسلام، معماری مدرن، معماری پست مدرن
طراحی سبک نئوکلاسیک و کلاسیک دو واژه ای هستند که ارتباط مستقیمی با یکدیگر داشته و اگر سبک کلاسیک را مادر سبک ها و اصیل ترین خط مشی معماری بنامیم، سبک نئوکلاسیک بیرون آمده از دل آن خواهد بود و نسل نوینی از طراحی کلاسیک به شمار می آید.
طراحی نئوکلاسیک به دنبال آن است که زیبایی و شکوه سبک کلاسیک را به روشی مدرن ارائه کند و در عین حال سادگی و ظرافت را به رخ میکشد و ارتباط قوی با عناصر طبیعی سبک کلاسیک دارد.
این سبک الهام گرفته از هنر روم و یونان در زمان باستان است، با این تفاوت که به شیوه ی امروزی حس زیبایی شناختی را به مخاطب القا می کند و برای طراحی خانه های بزرگ، ویلاهای دلباز و فضاهای لوکس انتخاب مناسبی می باشد.
شکل ایده آلی که معماری نئوکلاسیک به دنبال آن می گشت، معبد بود که سبک کلاسیک را در ساده ترین حالت خود به نمایش می گذاشت. سقف در معماری نئوکلاسیک معمولاً مسطح و افقی است و اغلب می توان آن را از سمت پایین مشاهده کرد. همچنین نمای ساختمان ها طویل و مسطح هستند و اغلب چند ردیف ستون مستقل را در برمی گیرند.
دکور بیرونی ساختمان را تا جایی که می شود ساده طراحی می کنند و پنجره ها و درب را به گونه ای می سازند تا با یکدیگر تناسب داشته و کمال سبک کلاسیک را نشان دهند. معمولاً باغ هایی در اطراف ساختمان های نئوکلاسیک در نظر گرفته می شود که از الگوهای هندسی پیروی می کنند. هر چند که ممکن است همه ی ساختمان های نئوکلاسیک شکلی یکسان نداشته باشند، به طور کلی ویژگی های زیر در بسیاری از نمونه های آن دیده می شود:
از میان ساختمان های فراوانی که به سبک نئوکلاسیک ساخته شده اند، می توان به موارد زیر اشاره کرد:
سبک نئوکلاسیک برای کسانی مناسب است که نه اصول سبک دکوراسیون داخلی کلاسیک را به طور کامل می پسندند و نه کاملا شیفته سبک مدرن هستند.
در توضیح سبک نئوکلاسیک باید بگوییم که پیدایش آن به قرن ۱۸ میلادی باز می گردد و اساسا چیزی مابین سبک مدرن و کلاسیک می باشد. در این سبک با گرایش مینیمالیستی به استقبال ویژگی های سبک کلاسیک می روید و هیچ محدودیتی در اجرا، سادگی و استفاده از مواد ندارید. در این سبک رعایت تقارن و استفاده از وسایل و مراکز برجسته اهمیت بسیار زیادی دارند.
رنگ دکوراسیون داخلی یکی از مواردی است که به وضوح تفاوت سبک خانه نئوکلاسیک را با سایر رنگ ها نشان می دهد. برخلاف نوع مدرن فقط محدود به رنگ های خنثی نیست و می توانید ترکیبی از رنگ های روشن و تیره استفاده کنید ولی دقت داشته باشید که رنگ های روشن باید غالب باشند مثل سفید، ماسه ای، کرمی، شیری، خاکستری و غیره.
در این سبک شما آزاد هستید تا با استفاده از رنگ های متضاد یا سرد و تیره نقطه کانونی در منزل ایجاد کنید. رنگ های خیلی خاص و فانتزی مثل خردلی، زمردی، کبود، زیتونی و غیره باید در حد یکی دو وسیله در سبک طراحی نئوکلاسیک استفاده شوند.
سبک نئوکلاسیک در طراحی داخلی را می توان یکی از انعطاف پذیرترین سبک های دکوراسیون داخلی دانست. به عنوان مثال فقط محدود به استفاده از متریال چوب نیستید بلکه می توانید به شکل ترکیبی از سنگ، چوب، مواد طبیعی یا مصنوعی استفاده نمایید. اما توجه داشته باشید که بهتر است این نوع شیوه ترکیبی در یک وسیله خود را نشان دهد تا اینکه بخش های مختلف خانه را ترکیب با متریال های مختلف کنید. به عنوان مثال مبل چوبی با پایه فلزی نمونه ای از آن است و بهتر از ترکیب مبل تمام چوبی با پنجره های فلزی است.
سقف ساختمان سبک نئوکلاسیک را شلوغ نکنید و مشابه با سبک کلاسیک نیاز به نشان دادن اجزای سقف نیست. به همین دلیل از رنگ سفید ساده با گچ بری های حرفه ای و تزئینی استفاده کنید تا در عین سادگی، زیبایی فوق العاده ای داشته باشد.
برای طراحی دیوار در سبک نئوکلاسیک معماری، از رنگ یا کاغذ دیواری استفاده کنید. رنگ روشن برای فضای کوچک و رنگ تیره برای فضای بزرگ باشد. استفاده از قاب و تابلوهای هنری بزرگ اکیدا توصیه می شود. به هیچ وجه از دیوارپوش فومی، پتینه و غیره برای تزئین دیوار در این سبک استفاده نکنید.
از مهمترین ویژگی های سبک نئوکلاسیک در معماری می توان به نورپردازی با رعایت اصل تقارن اشاره کرد.
به عبارت دیگر هنگام تأمین نور با نورپردازی مصنوعی در سقف ها باید تعداد و محل قرارگیری لامپ ها تقارن داشته باشند.
برای منازل بزرگ محل قرارگیری دو لوستر و شدت نور آنها مهم است.
منزل در این سبک بسیار پرنور است و برای فضای نشیمن، حتما توصیه می کنیم که لوستر بخرید.
مبلمان به سبک نئوکلاسیک هیچ گونه طراحی و کار دست ندارد و کاملا ساده با خطوط ظریف می باشد. پارچه مبل ساده بوده و هیچ گونه تزئین خاصی یا کارهای دستباف نخواهند داشت. چوب مبلمان در سبک نئوکلاسیک بهتر است از نوع چوب روشن یا قرمز باشد. سبک مبلمان نئوکلاسیک به سبک مدرن شباهت بیشتری داشته و اصلا از مبلمان سلطنتی استفاده نمی گردد.
سبک نئوکلاسیک در کابینت آشپزخانه هم حرف برای گفتن دارد. در این سبک توصیه شده تا از کابینت های ممبران و یا چوبی استفاده نمایید. البته دقت کنید که رنگ روشن کابینت ارجحیت دارد. ضمنا کابینت های ممبران باید مینیمال و ساده باشند یعنی نباید هیچ گونه منبت کاری، کنده کاری و اثر دست بر روی آنها دیده شود.
مهندس سرکار خانم عاطفه بهشتی : ۰۹۱۳۲۱۱۲۷۶۷