سبک مراکشی یکی از سبکهای منحصر به فرد و از زیرشاخههای معماری اسلامی در طراحی داخلی میباشد. این سبک، الهام گرفته از سبکهای عربی، مدیترانهای و آفریقایی میباشد که به شکوه، رمانتیک و فانتزی بودن شهرت دارد. همچنین فرهنگ سنتی مدیترانهای با فرهنگ و هنر آفریقایی آمیخته شده و ایدههای نو را در طراحی داخلی به وجود آورده است. از ویژگیهای بارز این سبک، استفاده از رنگهای پرانرژی، طرحهای هندسی و تزیینات جذاب میباشد. به طور کلی در سبک مراکشی، شاهد نفوذ و تاثیر چندین فرهنگ میباشیم که در ادامه، به بررسی ویژگیهای طراحی، مواد و مصالح مورد استفاده، رنگ و مبلمان میپردازیم.
در سبک مراکشی، میتوانیم ترکیبی از طراحی به سبکهای عربی، آفریقایی و مدیترانهای را شاهد باشیم که دارای تنوع و گسترهی رنگی بالایی میباشد. علاوه بر آن در این سبک، از طرحهای هندسی و نماهای نشان دهندهی فرهنگ مراکشی به وفور استفاده میشود. استفاده از کندهکاریهای پیچیده و قوسهای نعل اسبی در طراحی مراکشی، بسیار رایج است. این ویژگی به صورت یک قوس بزرگ گنبدی شکل و یا منحنیهای سبک و ساده و یا دندانهدار در بالای قاب در و پنجرهها، آبنما و همچنین طاقچهها برای نشان دادن اشیا هنری، به کار میرود.
علاوه بر طراحی منحصر به فرد، در پنجرههای مراکشی از شیشههای رنگی استفاده میشود که پرتوهای رنگارنگ را به درون فضا منعکس میکند. دیوارها در این سبک، اکثرا ساده و به رنگهای سفید و بژ و خنثی طراحی میشوند و گاهی اوقات روی برخی از دیوارها، کاشیکاری تزیینی انجام میدهند. برای کف، از فرش و قالیچه با طرحهای هندسی و رنگهای گرم استفاده میشود. علاوه بر آن برای پوشش کف میتوان از کفپوش کاشی با الگوهای هندسی و کفپوش چوبی و سنگی با رنگ و طرحهای برجسته استفاده نمود. سقف در خانههای مراکشی، بسیار بلند و برای تزیین آن، از تیرهای چوبی استفاده میشود.
یکی دیگر از ویژگیهای مهم در طراحی به سبک مراکشی، الگوهای به کار رفته میباشد. این الگوها، غالبا به صورت انواع شکلهای هندسی در رنگهای مختلف در کف، دیواره، سقف، مبلمان و منسوجات به کار میرود. یکی از فضاهایی که این نقوش در آن به کار میرود، حیاط مراکشی است. حیاط در معماری مراکشی، به صورت حیاط مرکزی طراحی میشود. در وسط آن، معمولا آبنما و حوض و یا استخری با کفپوشهایی از جنس کاشیهای پرنقش و نگار و رنگارنگ قرار دارد. در کنار آن، میتوان از گلدانهای سفالی، نیمکتهای کمارتفاع و فانوسهای مراکشی استفاده نمود.
رنگ یکی از مهمترین و شاخصترین عناصر به کاررفته در سبک مراکشی است. رنگ سفید به عنوان اصلیترین رنگ در این سبک شناخته میشود. در کنار رنگ سفید و پالت رنگی خنثی، از رنگ های گرم و جسورانه به خصوص رنگهای جواهرات و رنگهای برگرفته از طبیعت دریا و بیابان به فراوانی استفاده میشود. برای نمونه، از رنگ سفید و کرم و بژ برای رنگ دیوارها و از رنگهای گرم و پرانرژی مانند نارنجی، قرمز، آجری، آبی و سبز پررنگ و رنگهای درخشان در مبلمان، فرش، پرده، کوسن و لوازم جانبی استفاده میشود.
مبلمان در سبک مراکشی، به صورت خاص و منحصر به فرد استفاده میشود. جنس آنها از چوب و به صورت مشبک و منبتکاری و روکش مبلمان از جنس مخمل با نقش و نگار مراکشی میباشد. پارچههای به کاررفته در این سبک، از جنس ابریشم، حریر و دیگر پارچههای ظریف میباشد. در این سبک از میز و صندوقچهها در کنار کاناپهها و پافهای مخملی استفاده میشود.
همچنین در این سبک از لوازم جانبی در اتاقها، مانند کاسههای چوبی، گلدانهای سفالی، آینههای تزئینی، زیورآلات آهنی، فانوسهای رنگارنگ، سرامیکهای نقاشی شده با دست و گلدانهای شیشه ای رنگی استفاده میشود. لوازم دستساز سنتی مراکشی، وسایلی فلزکاری مانند سینی و کتری و فانوس فلزی است. یکی از لوازم ضروری، لوستر میباشد که دارای نقوش مشبک از جنس برنج یا مس است. این لوسترها در نورپردازی کاربرد فراوان دارند و با ایجاد سایهاندازی باعث جذاب شدن محیط میشوند. از این لوستر یا فانوسها میتوانید در سالن نشیمن، اتاق خواب، آشپزخانه و بالای کانتر و جزیره استفاده نمایید.
سبک مراکشی به عنوان سبک سنتی و تحت تاثیر از چندین فرهنگ شناخته میشود. این سبک با بهره گرفتن از الگوهای هندسی، بافتهای متنوع و رنگهای خاص، فضای داخلی شما را پرانرژی و زیبا میسازد. شما میتوانید بسته به نوع کاربری موردنظر، از این سبک بهره بگیرید.
گردآورنده: سحر تاجمیرریاحی