سبک شابی شیک یا شبی شیک یکی از پرطرفدارترین سبکهای طراحی داخلی است که از سبکهای قدیمی و روستیک الهام گرفته است و نقطهی مقابل سبکهای تجملاتی و گران قیمت سلطنتی و ویکتوریایی میباشد. در این سبک، مبلمان کهنه و نخ نما شده را با انواع روشهای ارزان قیمت و در دسترس به مبلمان نو و قابل استفاده تبدیل میکنند و به اشیا، جلوهای آنتیک و ارزشمند و زیرخاکی میبخشند. این سبک بر استفاده از لوازمی تاکید دارد که قبلا مورد استفاده قرار گرفته است و در گذشته از استقبال خوبی برخوردار بوده است.
در حقیقت این سبک، بر نوع زندگی ساده و فارغ از تجملات تاکید میکند که از قید و بند دکوراسیون پیچیده رها گشته است. از مشخصات اصلی این سبک میتوان به استفاده از لوازم دست دوم با رعایت ملاحظات اقتصادی اشاره کرد. همچنین در این سبک، ایجاد توازن بین زیبایی و قدمت لوازم و دکوراسیون در فضا از اهمیت ویژهای برخوردار است. در ادامه به بررسی تاریخچه، ویژگیها، مبلمان، نور و رنگ در سبک شبی شیک میپردازیم.
کلمهی شبی شیک از دو واژه Shabby به معنای کهنه بودن و Chic به معنای زیبا و برازنده تشکیل شده است. پس طراحی شبی شیک در واقع به کاربردن اشیای کهنه و قدیمی است که همچنان زیبا و چشم نواز هستند. سبک شبی شیک در اواخر دهه ۸۰ میلادی در بریتانیا شکل گرفت و اوج آن را می توان در اوایل دهه ۹۰ مشاهده نمود. این سبک در مقابل سبک تجملاتی ویکتوریایی به وجود آمد و بر پایه قدیمی بودن، نخ نما بودن، راحتی و سادگی بود. در این سبک هیچ وسیله کهنهای دور ریخته نمیشد و افراد معتقد بودند که کهنگی، نوعی زیبایی است و گذر زمان باعث زیباتر شدن اشیا می شود.
در سبک شبی شیک، مبلمانهای راحتی و قدیمی جایگزین مبلمان لوکس گران قیمت میشود. اولین انتخاب برای چیدمان فضاهای داخلی در این سبک، مبلمان راحتی قدیمی با روکش پارچهای یا چرم در کنار کوسن های گلدار با رنگ های روشن و ملایم میباشد. برای تزیین سالن پذیرایی یا اتاق نشیمن میتوان از میزهای قدیمی و خلاقانه استفاده کرد. همچنین رنگ آمیزی صندوقچههای قدیمی و کهنه و استفاده از آنها به عنوان میز میتواند یکی از انتخابهای عالی در این زمینه باشد.
گلدانهای فلزی یا سفالی با گلهای رنگارنگ و بزرگ در بخشهای مختلف سالن و فضای داخلی به کار میرود که محیط را کاملا نوستالژیک میسازد. همچنین میتوان در کنار گلدان از سایر وسایل تزئینی که ترکیبی از لوکس و آنتیک بودن است نیز استفاده نمود. لوسترهای بزرگ و فلزی، پردههای گلدار و کمی چروک شده، آینه قدی با قاب های چوبی، قاب عکس های قدیمی روی دیوار، کاغذ دیواری های گلدار یا ساده با رنگ های ملایم، پرده های نخی و کتان گلدار یا ساده و کفپوش های چوبی با رنگ های روشن از جمله وسایل به کار رفته در این سبک میباشد.
در این سبک برای اتاق خواب میتوان از تختهای قدیمی یا چوبی ساده با رنگ پریدگی استفاده کرد. روتختی از جنس کتان و نخی گلدار با رنگهای کاملا زنانه و ملیح است که فضا را مطابق سبک شبی شیک میسازد. همچنین از انواع شلف و قفسههای بدون درب چوبی با رنگهای ملایم بر روی دیوار استفاده میشود. سینک در این سبک، قدیمی و مزرعهای و میز و آینههای کهنه نما برای فضاهای خیس قابل استفاده است.
در سبک شبی شیک، عبور نور طبیعی از پنجرهها و ورود آن به فضای داخلی از اهمیت بالایی برخوردار است. بنابراین در این سبک، پنجرههای بزرگ و قدی در محیط داخلی طراحی میشود. همچنین پردههای نازک و حریر برای کاهش فیلتر نور ورودی به کار میرود. در صورت عدم بهره برداری کافی از نور طبیعی در فضا، از لوسترهای بزرگ و آویزهای قدیمی و مختلف استفاده میشود که بیشتر دارای جنبهی تزیینی میباشند.
در سبک شبی شیک، پالت رنگی ملایم و روشن به سمت رنگهای پاستیلی میباشد. در واقع به مرور زمان از کنتراست تمامی رنگها کاسته شد. رنگهای مورد استفاده در این سبک، سفید، صورتی کمرنگ، سبز نعنایی، لیمویی و خاکستری روشن است. برای مثال دیوارهای فضاهای داخلی، دارای رنگهای ملایم از قبیل سفید، کرم، بژ، خاکستری و صورتی و پاستیلی میباشد.
سبک شبی شیک یکی از سبکهای فانتزی و پرطرفدار طراحی داخلی است که در آن از وسایل قدیمی و آنتیک استفاده میشود. رنگهای تند به ملایمت سوق پیدا کرده و لکههای روی مبلمان نشان از قدمت اشیا در این سبک دارد. همچنین با توجه به نظر طراح و سلیقه کارفرما میتوان از انواع مبلمان چوبی و رنگ پریده، پارچههای نخ نما و گلدار و وسایل قدیمی با حال و هوای نوستالژیک استفاده نمود. این سبک به نسبت سبکهای دیگر داخلی به دلیل استفاده از مبلمان قدیمی و دوری از تجملات گران قیمت، بسیار مقرون به صرفه میباشد.
گردآورنده: سحر تاجمیرریاحی