طراحی نمای ساختمان، یکی از مهم ترین بخش های طراحی یک ساختمان می باشد. مصالح متنوع و بسیار زیادی برای ساخت و طراحی نما ساختمان وجود دارد که بسته به شرایط محیطی و نظر و سلیقه ی کارفرما در نمای ساختمان استفاده می شود. یکی از پرکاربرد ترین مصالح ساختمانی که به طور گسترده در دیوارپوش ها و کف پوش ها استفاده می شود، سرامیک می باشد که امروزه در نما نیز قابل استفاده است.
تاریخچه ی سرامیک به حدود ۴ هزار سال قبل از میلاد مسیح تخمین زده می شود. انسان قبل از کشف فلزات، با ترکیب خاک و مواد دیگر و حرارت دادن آن، مصالحی مقاوم در برابر نفوذ تولید کرد که یکی از آن ها، سرامیک بود. در یک تعریف کلی، سرامیک، هنر ترکیب مواد غیر آلی و غیر فلزی می باشد که از آن در ساخت بنا استفاده می گردد. نمای سرامیک به دلیل کیفیت، قیمت و دوام بالای خود در ساختمان های مسکونی، تجاری، اداری و آموزشی استفاده می شود. علاوه بر نمای بیرونی، از این ماده برای نمای داخلی محیط هایی مانند مغازه، حیاط و بالکن استفاده می شود. در ادامه به بررسی مزایا و معایب، انواع نمای سرامیک از نظر جنس و طرح، انواع اجرا و نکات مربوط به اجرای نمای سرامیک و برآورد هزینه می پردازیم.
نمای سرامیک طرح سنگ برای آپارتمان ها و مجتمع های بزرگ
نمای سرامیک طرح سنگ تراورتن برای ویلا ها و مجتمع های مسکونی
نمای سرامیک طرح سنگ آنتیک در نماهای داخلی و خارجی ساختمان
نمای سرامیک طرح سنگ گرانیت
نمای سرامیک طرح آجر
نمای سرامیک طرح چوب
انواع نمای سرامیک از نظر جنس
سرامیک پرسلان نما که جز پرکاربرد ترین مدل سرامیک نمای ساختمان است. از ترکیب خاک رس، گرانیت، فلداسپات و سایر مواد معدنی تحت فشار کوره ساخته میشوند و به همین دلیل مقاومت و طول عمر بسیار بالایی دارند. این نوع سرامیک در کنار مزایای زیاد، قیمت بالا، وزن زیاد و نصب و برشکاری سخت هم دارد. از این مدل سرامیک علاوه بر نمای خارجی ساختمان، به عنوان کفپوش یا نمای داخلی هم استفاده میشود.
سرامیک معمولی (غیر پرسلان) که نوع دیگری از سرامیکهاست که به دلیل جذب آب بالاتر نسبت به سرامیک پرسلان، قیمت ارزانتری دارد و کمتر برای نماهای خارجی ساختمان مورد استفاده قرار میگیرد.
نکات اجرای نمای سرامیک
از جمله ویژگی های مثبت نمای سرامیک، نصب آسان و محکم و وزن سبک سرامیک می باشد. از آن جایی که سرامیک در ارتفاع بالایی به بدنه ی خارجی ساختمان می چسبد و سقوط مصالح ساختمانی از این ارتفاع می تواند حادثه ساز و خطرناک باشد، از این رو باید از استحکام و مقاومت آن در برابر عوامل مختلف و عدم تخریب آن اطمینان حاصل کرد. همچنین سبکی و نصب آسان سرامیک، خطر سقوط را کاهش می دهد. برای نصب نمای سرامیک می توان از همان چسب کاشی یا ملات های جدیدتر مانند خمیر بندکشی استفاده نمود. برای حفاظت از بدنه اصلی باید از زیرسازی تا بندکشی به صورت کامل اجرا شود.
بسته به فاکتور هایی چون ارتفاع ساختمان و وزن سرامیک ها، باید تمهیدات لازم برای نصب سرامیک در نظر گرفته شود چون سقوط هر یک از سرامیک های نمای ساختمان، می تواند فاجعه ساز باشد. برای نمای سرامیک در ساختمان، نباید از سرامیک های بسیار روشن استفاده نمود، چرا که با بازتاب شدید نور، چشم ها را اذیت می کند و باعث می شود نمای ساختمان در طول روز به خوبی مشاهده نگردد.
انواع اجرای نمای سرامیک
نما سرامیک ملاتدار که برای نصب آن بر روی دیوار و محیط های دیگر، به ملات نیاز است و از ماسه و سیمان یا چسب برای اتصال استفاده می شود. قسمت پشت این سرامیکها از موادی ساخته شده که قابلیت جذب بسیار بالایی دارند و در صورت نصب روی دیوار، به پایهی پشت خود میچسبند. هزینه ی اجرا به روش ملات دار کمتر از خشک است ولی هزینه ی تمیز کردن آن ها به دلیل جذب آلودگی به خاطر ملات، بیشتر است.
نما سرامیک خشک که برای نصب آن نیازی به ملات نیست. قبل از نصب سرامیک خشک در محل، آن را در توری یا فلزی قرار داده که باعث نصب راحت تر و جلوگیری از سقوط و شکسته شدن سرامیک می شود. سازههای مکانیکی (فلزی یا پلاستیکی) سرامیک را متصل نگه میدارند. برخلاف سرامیکهای ملاتدار که قدرت جذب آب بالایی دارند، سرامیکهای خشک غیر قابل نفوذ هستند. همچنین مقاومت قطعات سرامیک در روش خشک به نسبت ملات دار بیشتر است، چرا که قطعات سرامیک که به روش ملاتدار نصب شدهاند ممکن است در اثر گذر زمان لق شده و بیفتند.