طراحی داخلی حمام و جانمایی صحیح وسایل، هم از لحاظ زیبایی و نظافت و هم از لحاظ آسایش فردی اهمیت دارد. در هر واحد مسکونی، حداقل یک حمام با ورودی مستقل برای افراد خانواده طراحی میشود؛ مگر در واحد های تک خوابه که حمام میتواند در اتاق جانمایی شود.
بسیاری از حمام های امروزی به دلیل فرهنگ آپارتمان نشینی، از متراژ کمی برخوردارند که باید متناسب با فضا، چینش مبلمان صورت گیرد. از آن طرف بعضی از حمام های امروزی، فضاها و کاربری های زیادی مانند سونا و جکوزی برای تفریح و سلامت و تجربه ی حس بهتر دارند. در واحد های مسکونی بزرگ به جز حمام اصلی، در اتاق خواب والدین و بعضی از اتاق ها به خواست کارفرما و متراژ ساخت، حمام جداگانه ای در نظر گرفته میشود و این اتاق ها تحت عنوان اتاق مستر Master Room)) نام گذاری میشوند.
ابعاد و اندازه های فضای حمام به چه صورت است؟ کفپوش های حمام چه ویژگی هایی باید داشته باشد؟ انواع مصالح به کار رفته در کف و دیوار حمام چیست؟ بافت و رنگ چه تاثیری در طراحی داخلی حمام دارد؟ در ادامه به بررسی نکات لازم برای طراحی حمام میپردازیم.
لوازم بهداشتی که در حمام به نسبت اندازه نصب و استفاده میشود: ۱) زیردوشی ۲) وان ۳)کف شوی ۴) روشویی ۵)توالت فرنگی ۶) تهویه ی مصنوعی یا طبیعی
ابعاد اندازه ی تجهیزات به نسبت مدل متغیر است. وان های موجود در بازار یک یا دو نفره موجود است.بهتر است در کنار روشویی پریز برق و کلید قرار گیرد. فضای رختشورخانه از فضای شست و شوی حمام به صورت جداگانه قرار گیرد. اندازه ی اتاقک دوش حداقل ۸۰ در ۸۰ سانتی متر و به نسبت میزان راحتی افراد متغیر است. برای راحتی تمام افراد بهتر است ارتفاع دوش قابل تنظیم باشد.
برای جانمایی وسایل مورد نظر از قفسه های دیواری و کمد در کنار روشویی بهره بگیرید. همچنین کابینت های ضد آب و مقاوم برای قرار دادن حوله و وسایل نیز وجود دارد. در صورت محدودیت فضا میتوان به جای شلف های روکار از شلف های توکار استفاده نمود.
کفپوش های حمام در معرض آب، رطوبت، چربی، آلودگی و مواد آرایشی و بهداشتی قرار دارند و از این رو، بهداشت و دوام و مقاومت آن ها بسیار مهم میباشد.
۱) مقاومت بالا در برابر رطوبت و آب:
جنس مصالح بخش هایی مانند اتاقک دوش که در معرض جریان آب هستند، باید از مقاومت بالا برخوردار باشند و از سایر مصالح میتوان در بخش های تاکیدی استفاده نمود.
۲) مقاومت لغزشی بالا:
به دلیل رطوبت، سطح کف از لغزندگی برخوردار است و از امنیت فضا میکاهد؛ از این رو تایل های انتخاب شده برای کف باید از ضریب اصطکاک بالایی برخوردار باشند. هرچه ضریب اصطکاک بالاتر، مقاومت لغزشی تایل بیشتر است.
۳) ابعاد مناسب کفپوش:
انتخاب ابعاد صحیح برای فضا از نظر شیب بندی، زیبایی، تناسبات فضا و حتی میزان لغزندگی اهمیت دارد.
هرچه ابعاد کفپوش بزرگ تر، میزان لغزندگی سطح بیشتر میشود. همچنین اجرای درست شیب بندی با کفپوش های بزرگ تر، نیازمند فضای بزرگ تر میباشد. در حمام هایی که شیب کف بیشتر از ۲ درصد است، حتما از تایل های کوچکتر استفاده میشود.
همچنین هنگام انتخاب کفپوش مورد نظر، باید به چینش نهایی و قرار گرفتن بندکشی ها توجه شود.
انتخاب صحیح بافت در طراحی داخلی حمام، تاثیر مستقیم بر حس فضا، وسعت و تناسبات و ایجاد حس آرامش و آسودگی استفاده کننده دارد.
برای بزرگ تر نشان دادن فضا، میتوان از تایل های بزرگ در کف و کاشی های کوچک در دیواره استفاده نمود. در فضاهایی با عرض کم از خطوط افقی و در فضاهایی با ارتفاع کم و عرض زیاد از خطوط عمودی استفاده نمایید. برای نشان دادن عمق فضا، از جنس مصالح یکسان در کف و دیواره استفاده کنید.
برای انتخاب رنگ در حمام، هم میتوان از سری رنگ های گرم و هم سری رنگ های سرد استفاده نمود.
از رنگ های گرم برای نشان دادن کاهش مقیاس فضا استفاده میشود و سطح مورد نظر، نزدیک تر و گسترده تر از اندازه ی واقعی به نظر می آید.
ایجاد حس آرامش و کاهش تنش های روانی در حمام اهمیت دارد؛ از این رو بهتر است از انتخاب رنگ های تند در فضا جلوگیری شود.
برای انتخاب رنگ میتوان از رنگ های روشن و یا گرم مانند پالت رنگی طبیعی، رنگ کرم، شیری، نسکافه ای و بژ و طیف های رنگی شبیه به آن استفاده کرد که القا کننده ی حس امنیت خاطر و آرامش است. همچنین از سردی و رطوبت فضا میکاهد.
از رنگ های سرد برای نشان دادن گسترش مقیاس فضا استفاده میشود و سطح مورد نظر، دورتر و کوچک تر از اندازه ی واقعی به نظر می آید.
استفاده از رنگ های آبی به عنوان نمادی از دریا و نشاط و آرامش، فضا را وسیع تر و دلنشین تر نشان میدهد. همچنین رنگ های سبز روشن، لیمویی، هلویی و طیف رنگ های مشابه از جمله رنگ های مطلوب برای حمام میباشد. طیف های خاکستری و طوسی نیز امروزه پرطرفدار است اما باید توجه نمود که استفاده از این رنگ باعث ایجاد حس منفی و خنثی بیش از حد و همچنین بازتاب نور کم نشود و از طراوت قضا نکاهد.
رنگ سفید به دلیل ارتباط آن با پاکیزگی و به چشم آمدن آلودگی ها و همچنین حس پاکی و خلوص نیز جز رنگ های مهم برای فضاهای بهداشتی است. اما باید از استفاده به صورت خالص به دلیل سردی بیش از حد فضا، جلوگیری شود.
در حمام در صورت امکان، بهتر است از نورپردازی طبیعی بهره برد تا حال و هوای تازه را به محیط القا کند. اما در غیر این صورت میتوان از انواع نورپردازی های خطی و نقطه ای بهره گرفت.
یکی از جاهایی که در حمام نیاز به نور مناسب دارد، آینه ی بالای روشویی است که میتواند به فضای شما جلوه ی بسیار خوبی ببخشد. هم میتوان با استفاده از نور های خطی و هم نور های نقطه ای اطراف آیینه، نورپردازی کرد.
به غیر از اطراف آیینه، زیر خطوط روشویی و خط کف و جداره میتوان با نور خطی و کنار های مبلمان به وسیله ی نور های تاکیدی، نورپردازی کرد.
اطراف وان را میتوان انواع نورپردازی های خطی یا تاکیدی انجام داد و نکته ی حائز اهمیت، ضد آب بودن تجهیزات نوری و بحث امنیت میباشد. زیر دوش و روی روشویی نیز میتوان از نور های تاکیدی استفاده نمود.
گردآورنده: سحر تاجمیر ریاحی