نمای ساختمانها اولین بخش قابل دیده شدن در ساختمانها هستند. به همین دلیل شهرداریها قوانینی برای طراحی و اجرای نمای ساختمانها وضع کردهاند تا زیبایی و انسجام بافت شهری حفظ شود. هنگام انتخاب نمای ساختمان صاحبان آنها آزادی انتخاب دارند و نما بر اساس سلیقه و نیاز آنها طراحی و اجرا میشود. با این حال این آزادی، کامل نیست. به این صورت که برای هماهنگی و زیبایی بافت شهری باید نمای ساختمانها با یکدیگر هماهنگی داشته باشد. البته در مواردی شهرداری اجازه استفاده از نمای متفاوت از ساختمانهای اطراف را میدهد. اگر به هماهنگی نما با بافت اطراف توجه نکنید ممکن است شهرداری مجوز پایان کار را صادر نکند، در این صورت نمیتوانید برای ساختمان خود سند بگیرید. در ادامه این مسئله را به طور کلی برای شما باز خواهیم کرد.
همان طور که گفتیم هدف از ضوابط طراحی نما در تهران و سایر شهرهای ایران، حفظ انسجام و زیبایی بافت شهری است. به همین دلیل جزئیات پروژهها با دقت مورد توجه قرار میگیرند تا همه چیز طبق ضوابط باشد.
ضوابط طراحی نما برای حفظ انسجام بافت شهری وضع شدهاند و شهرداریها برای اجرا شدن آنها تلاش میکنند. به طور کلی سه نوع ضابطه در طراحی نماها داریم که بر اساس میزان جدیت اجرا طبقه بندی شدهاند.
تا قبل از وضع شدن این ضوابط معمولا در تهران از نماهای سنگی استفاده میکردند و روی این نماها نیز نورپردازی اضافه میشد. با گذشت زمان و وضع ضوابط، متوجه شدند این کار باعث میشود عابران نتوانند به خوبی نمای ساختمانها را مشاهده کنند و کم کم نما کاری به سمت و سوی دیگری کشیده شد.
گفتیم که ضوابط طراحی نما برای حفظ انسجام و زیبایی بافت شهری است. به همین دلیل در صورت نا هماهنگ بودن نمای یک ساختمان با ساختمانهای اطراف انسجام بافت شهری را از بین میرود. شهرداری که با مسائل این چنینی سر و کار دارد در صورتی که نا هماهنگی در نمای ساختمان شما با محیط اطراف آن ببیند، مجوز پایان کار را برای ساختمان شما صادر نمی کند. با نبود پایان کار نمیتوانید برای ساختمان خود سند تهیه کنید و مسلما خرید و فروش آن مشکلاتی خواهد داشت. شهرداری هر منطقه از تهران ضوابط مخصوص خود را برای انسجام بافت شهری دارد و شما باید هنگام طراحی نما به قوانین شهرداری منطقه ساختمان خود توجه کنید.
برای حفظ انسجام و زیبایی بافت شهری، شهرداری هر منطقه از تهران ضوابط خاصی وضع کرده است. علاوه بر آن باید در تمامی بخشهای نمای ساختمان به نمای ساختمانهای کناری نیز دقت کنید. هم از این نظر که نمای دو ساختمان با یکدیگر متناسب باشند و هم از این نظر که با نمای ساختمان خود به نمای ساختمان کناری آسیب یا ضرری وارد نکنید. ضوابط شهرداری در سه دسته ایجابی، توصیهای و سلبی قرار میگیرند که با توجه به نام آنها باید در طراحی خود آنها را به کار ببرید. رعایت نکردن ضوابط شهرداریها باعث میشود آنها مجوز پایان کار را برای ساختمان شما صادر نکنند و نتوانید برای ساختمانتان سند بگیرید.