اولین مرحله برای طراحی یک بنا این است که سایت پلان و موقعیت زمین را داشته باشیم، مرحله ی بعدی این است که درباره ی اقلیم و استانداردها و ضوابطی که مورد نیازمان خواهد بود مطالعات را انجام دهیم.
بنابراین پس از بدست آوردن اطلاعات درباره موقعیت زمین، ابعاد و اندازه ها، اقلیم و ضوابط مربوط به آن منطقه شروع به طراحی نقشه های فاز یک که همان پلان، نما و برش هست مینماییم.
پس از تایید نقشه های فاز یک و تاییدی از جانب کارفرما و بعد از آن تایید شهرداری منطقه ی مربوطه وارد مرحله ی نهایی که طراحی نقشه های اجرایی است میشویم.
نقشه های اجرایی شامل: پلان کف سازی، پلان بام، محوطه سازی و تیپ بندی درب و پنجره ها میباشد.
تعریف پلان:
یک برش افقی فرضی از ساختمان است که از ارتفاع تقریبا معادل ۲/۳ ارتفاع طبقه از کف انجام می گیرد تا طرح و جزئیات داخل ساختمان را نشان دهد.
پلان های معماری که شامل:
پلان های سازه که شامل:
در پایان مطالب جهت آشنایی بیشتر ,تصاویر پلان های نامبرده را میتوانید ملاحظه نمایید.
قدم اول جهت آشنایی با نقشه خوانی ساختمان یادگیری علایم اولیه موجود در پلان می باشد. یادگیری این علایم بسیار ساده و بدون نیاز به دانش مهندسی می باشد. یادگیری این علایم ساده قدم اولیه و مهم در تسلط به نقشه خوانی ساختمان و طراحی پلان معماری می باشد. در نوشته زیر به ساده ترین و صریح ترین شکل ممکن این علایم را به اختصار معرفی کردیم:
نشانه ها و علامات زیاد و متنوعی در پلان های ساختمانی وجود دارد که هرکدام معنی خاصی را به ما نشان میدهد. یک پلان جامع و کامل میبایستی در هرفضا مبلمان مخصوص به خود را دارا باشد تا درک صحیحی از فضا به کارفرما القا کند. مبلمان هر فضا میبایستی طبق استاندارد ترسیم و طبق ضوابط جانمایی شود. فایل های اتوکد آماده وجود دارد که تمامی نشانه ها و مبلمان ها را بصورت دسته بندی شده در خود دارند و لازم است که پس از طراحی و ترسیم یک نقشه، جهت تکمیل و ارائه از این فایل ها استفاده و نسبت به کاربری و استفاده ی هر فضا از این مبلمان ها استفاده نماییم.
منظور ما محل قرارگیری خانه شما در ملک مورد نظر است و اینکه برای استفاده بهینه از عناصر طبیعی چه طرحی را برای خانه تان در نظر دارید، به طور مثال اگر ملک روی زمین شیب دار قرار دارد چگونه باید از این شیب به نفع طراحی خود استفاده نماییم. اگر منظره ی طبیعی کوه، رودخانه یا هرمنظره جذاب دیگری در هر سمت پلاک قرارگرفته باید بدانیم که چگونه دید به این منظره را به داخل خانه بکشانیم.
عبور و مرور راحت یعنی اینکه افراد و حیوانات خانگی بتوانند به راحتی در میان ساختارها حرکت کنند و همچنین جابجا کردن وسایل نیز به راحتی صورت بپذیرد. کنترل عبور و مرور یعنی توجه به موقعیت صحیح فضاها نسبت به یکدیگر، محل قرارگیری لوازم و وسایل و سایر کارهایی که در زمینه طراحی میتوانیم انجام دهیم تا عبور و مرورها در خانه بهتر انجام شود.
بخش های بزرگ و وسیع مثل فضای اصلی خانه برای گرم و سرد شدن کامل به انرژی بیشتری نیاز دارند ولی دمای اتاق های کوچک مثل خواب شخصی با هزینه کمتری قابل تنظیم است. بنابراین اگر هدف شما مدیریت هزینههای انرژی است، اندازه اتاق ها را در نظر بگیرید.
موقعیت منبع گرمایش یا سرمایش و همچنین جریان هوای ساختمان نیز در این زمینه مؤثر هستند. برای مثال شومینه باید در بزرگترین فضا قرار بگیرد، یعنی جایی که می خواهید بیشتر وقت خود را در آنجا بگذرانید. به این ترتیب میزان بازدهی به حداکثر مقدار ممکن میرسد.
از سوی دیگر هزینه گرمایش و سرمایش قرنیزی بیشتر است، اما دسترسی و کارکردن با آنها در قسمت های مختلف ساختمان آسان است.
بهتر است طراح و معمار یک پروژه اطلاعات کافی در مورد سیستم های مختلف گرمایش و سرمایش و تاسیسات داشته باشد تا بتواند پیش بینی فضای قابل نیاز در این راستا را نیز انجام دهد.
برای طراحی یک خانه با ویژگیهای خوب لازم است بدانیم که افرادی که در این خانه قرار است سکونت داشته باشند، چند نفر با چه سنی هستند تا بتوانیم فضای مطلوب و کاربردی را برای آنها لحاظ کنیم، به طور مثال اگر خانواده ای دارای فرزندان کوچک هستند میبایستی ترجیحا نسبت به متراژ ملک فضای تلویزیون جدا از فضای سالن باشد که بتوانند در این فضای اشتراکی به دور از فضای عمومی خانه به تماشای تلویزیون و بازی های مشترک بپردازند، یا همچنین پیش بینی های لازم جهت ایمنی و حفظ سلامت کودکان پیش بینی و لحاظ گردد.
اگر می خواهید تا زمان پیری در خانه جدیدتان بمانید یا قصد دارید از افراد سالخورده پذیرایی کنید، همانطور که در طراحی پلان به ایمنی کودکان توجه میکنید، باید رفاه و ایمنی سالخوردگان را نیز درنظر بگیرید.
نکته مهم دیگری که هنگام طراحی پلان باید به آن توجه کنید ارتباط میان فضاهایی است که بیشتر وقت ما در آنها میگذرد، خصوصاً فضاهایی مثل هال، غذاخوری، آشپزخانه و نشیمن.
پله ها بر خلاف ظاهر ساده یکی از پیچیده ترین بخش ها در طراحی پلان کف هستند. اگر بخواهید بخشی از راه پله ها را در پلان کف تغییر دهید ممکن است مجبور شوید طراحی خود را از ابتدا شروع کنید و چهارچوب پلان خود را به طور کلی مورد بازنگری قرار دهید.
بنابراین به دلیل اهمیت بالای موضوع، طراحی خود را با مشخص کردن مکان پله ها در ساختمان شروع کنید. فکر کنید فضاهای اصلی خانه را می خواهید در کجا قرار دهید و از همانجا شروع کنید.
می دانیم که همه تا زمان پیری در خانه خود نمی مانند، برای همین توصیه می کنیم در هنگام طراحی پلان احتمال فروش خانه را هم در نظر بگیرید.
ممکن است طراحی خانه برای فروش ناخوشایند به نظر برسد، زیرا باید مطمئن شوید که نمای کلی، زیبایی و هرچیز دیگری را درست انتخاب کرده اید. اما در حقیقیت لازم نیست نگران باشید. فقط به کاربردی بودن طرح فکر کنید.
هدف از طراحی ساختمانهای اداری، ارائهی خدمات اداری، آموزشی، حرفهای و… میباشد. زیربنا و ابعاد فضاها به کاربری و تعداد مراجعات آن وابسته است.
برای شروع طراحی پلان با هر نوع کاربری نیاز به جمع آوری اطلاعات داریم که به آن فاز صفر معماری میگویند، این اطلاعات شامل تعداد مراجعه کنندگان، تعداد کاربرها، لیست فضاهای مورد نیاز افراد، ( فضاهایی نظیر اتاق رئیس، اتاق کارمندان، سالن جلسات، دبیرخانه، آبدارخانه، نمازخانه، حسابداری، انبار و سرویسهای بهداشتی).
بدست آوردن اندازه ها و استانداردهای هر فضا، داشتن ضوابط و مقررات (به طور مثال جهت طراحی یک مجموعه ی آموزشی میبایستی از ضوابط مربوط به همان ارگان و استانداردهای در نظر گرفته شده توسط آن سازمان استفاده نماییم)
ساختمانهایی هستند که در اطراف خود، دارای محوطهای باز بوده و از ساختمانهای پیرامون خود فاصله دارند. این ساختمانها به صورت تک واحدی و در تعداد طبقات کم، طراحی میگردند.
عموماً این مدل ساختمانها به محیط خارج از ساختمان دید داشته و بیشتر از یک نما دارد.
منظور از ساختمانهای چند طبقه، ساختمانهایی با بیش از ۲ پلان است که عمدتاً برای هر طبقه، یک پلان منفرد طراحی و ترسیم میگردد
در این پلان ها اصولا طبقه ی همکف یا زیرزمین یا هر دو، بعنوان پارکینگ، لابی و محل انباری ها قرار میگیرد و مابقی طبقات واحدهای مسکونی.
پلان مسکونی سه خواب ( نور از جنوب) تک واحدی
طراحی آنلاین معماری امروزه می تواند باعث به وجود آمدن طرح های خلاقانه ای باشد که در بستری آرام و امن، نظرات و خواسته های کارفرما را، در زمانی مناسب، با فعالیت تیمی به مدیریت یک سرپرست آتلیه معماری مجرب، بتواند به یک طرح پخته از نظر فرم و عملکرد و همسو با نیازهای کارفرما تبدیل نماید. پس از طراحی معماری فاز یک پروزه، مهمترین قدم، طراحی فاز یک سازه آن است که بتوان استخوان و پیکره اصلی سازه بنا را جهت تامین فرم ارائه شده، ایجاد نمود.
مرحله اول (انتخاب عنوان مورد نظر طراحی):
کارفرما در این مرحله طراحی آنلاین عنوان طراحی مورد نظر خود را مانند طراحی پلان، طراحی محوطه، طراحی ویلا، طراحی دکوراسیون داخلی آنلاین انتخاب مینماید.
مرحله دوم (مشخص نمودن سلیقه کارفرما) :
کارفرما در این مرحله با انتخاب نمونه های مورد پسند خود، به طراح این امکان را می دهد تا زودتر بتوانند با خط فکر او آشنا شوند و با دیدگاه بهتری فرآیند طراحی آنلاین شروع شود.
مرحله سوم (ارائه خواسته ها و مشخصات طراحی):
در این مرحله از فرآیند طراحی معماری ی آنلاین، کارفرما اطلاعات تکمیلی خود را مانند ابعاد، اندازه، محدودیت ها و دغدغه های موجود در طراحی، تصاویری از محل مورد نظر، فایل های لازم برای طراحی و سایر اطلاعات به نظر مهم را برای مهندس ارسال و از طریق واتساپ ارسال می نماید.
مرحله چهارم (تماس با کارفرمای محترم از طرف مهندسین)
فرایند طراحی آنلاین همزمان با تعامل کارفرما طبق یک برنامه زمانبندی مشخص شروع خواهد شد.
جهت ساخت هر بنا اعم از ساختمان مسکونی، اداری، تجاری، محوطه سازی فضای سبز جهت حیاط، بام، شهرسازی، تغییر و یا طراحی دکوراسیون داخلی، بناهای کوچک و بزرگ، در قدم اول یک طرح از بنا و یا فضای مورد نظر بر اساس خواسته ها و محدودیت ها و دغدغه های کارفرما تهیه می شود.
خدماتی که توسط تیم پلان کده ارائه میگردد به این شرح میباشد:
طراحی نشیمن آنلاین tv room
طراحی آشپزخانه آنلاین
طراحی روف گاردن
طراحی ورودی آنلاین
طراحی لابی آنلاین
طراحی دفتر کار آنلاین
هزینه های موارد فوق بدین شرح میباشد:
طراحی پلان (بصورت آنلاین / حضوری): هر متر مربع ۵۰۰۰ تومان تا ۷۰۰۰ تومان
طراحی نما (آنلاین / حضوری): هر وجه نما ۳،۰۰۰،۰۰۰ تومان (متراژ و طبقات کم) و متراژهای بالا هر مترمربع ۴۰،۰۰۰ تومان
طراحی آشپزخانه: بصورت کامل (تصاویر سه بعدی + نقشه های اجرایی) از ۲،۵۰۰،۰۰۰ تومان تا ۴،۰۰۰،۰۰۰ تومان
مهمترین قسمتهایی که انتخاب محل صحیح باکس سرویس پله و آسانسور روی آنها تاثیر مستقیم میگذارد عبارتند از:
با توجه به موقعیت قرارگیری پله و آسانسور که گفتیم بهترین موقعیت آن در اینگونه ساختمانها، در وسط پلان است، یک سمت پلان را به قسمتهای خصوصی مثل اتاق خوابها و حمام و سمت دیگر پلان را به قسمتهای عمومی و نیمه خصوصی مثل پذیرایی، نشیمن و آشپزخانه اختصاص میدهیم.
حمام در نزدیکی اتاق خوابها طراحی شود و حتما توجه شود که درب آن از سایر قسمتهای منزل قابل رویت نباشد.
حتما همه اتاق خوابها دارای کمد با عمق استاندارد ۶۰ سانتیمتر باشند.
حتما برای اتاق خوابها یک فیلتر ورودی در نظر بگیرید و دقت داشته باشید که درب اتاقها از سایر قسمتهای منزل به طور مستقیم قابل رویت نباشد.
بعد از اینکه کلیات طراحی پلان طبقات انجام شد و قبل از اینکه سراغ انجام اصلاحات و طراحی موارد جزئیتر برویم، باید با توجه به شکل پلان طبقات و طراحی پلان پارکینگ، ستونگذاری پلان ساختمان را انجام دهیم، لازم است که پس از ستون گذاری، حتما جانمایی را با مهندس سازه چک نماییم.
پس از ستون گذاری ممکن اسا تغییراتی بوجود آید که قبل از مبلمان کردن میبایستی اصلاحات در دیوارها را انجام دهیم.
پس از شکل گیری پلان، میبایستی هر فضا به نسبت کاربرد آن در آن مبلمان چیده شود برای مبلمان کردن فضا میتوان ازفایل های آماده استفاده نمود.
مهمترین عوامل تاثیرگذار در طراحی پلان آپارتمانها و ساختمانهای مسکونی عبارتند از:
سوالات متداول
هر استان نسبت به ضوابط شهرداری و شهرسازی خود درصد قابل ساختی را مشخص می نماید، که پروانه ی ساختمانی دقبقا طبق آن متراژ و مساحت صادر می گردد.
به طور مثال: درصد قابل ساخت در شهر اصفهان به میزان ۶۰ درصد زمین می باشد یعنی اگر یک زمین به طول ۲۰متر و عرض ۱۰ متر داشته باشیم، که مساحت این زمین ۲۰۰ مترمربع میباشد، لازم است این عدد را در ۶۰% ضرب نماییم. مساحت قابل ساخت در هر طبقه ۱۲۰ متر مربع میباشد.
در زمین های مستطیل شکل که ضلع شرق و غرب با هم برابر است میبایست ۶۰ درصد طول را جدا نماییم.
در اصفهان این ۶۰ درصد + ۱۲۰ سانتیمتر پیشروی در ضلع جنوب می باشد.
در تهران ۶۰ درصد اجازه ساخت + ۲ متر پیشروی در ضلع جنوب (سمت حیاط) می باشد.
در شیراز نیز میزان ساخت ۶۰ درصد مساحت ملک می باشد.
در مابقی استان ها نیز میبایستی از شهرداری منطقه میزان پیشروی را جویا و ترسیم نماییم و نقشه های معماری خود را طبق این اعداد تهیه نماییم. شما عزیزان میتوانید در هر زمان سوالات خود را از ما بپرسید و مشاوره و راهنمایی های لازم در این مورد و سایر موارد دیگر را دریافت نمائید.
عوامل زیادی دز مشخص شدن تعداد طبقات هر ملک تاثیر گذار است که میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
نقشه های معماری که توسط تیم پلان کده طراحی و ترسیم می گردد طی ۱هفته، آماده ی تحویل و ارسال به کارفرما می باشد.
هزینه ی طراحی یک پلان معماری به ازای هر متر مربع ۵۰۰۰ الی ۷۰۰۰ تومان می باشد.
بطور مثال :
اگر یک ملک به ابعاد ۱۰*۲۰ داشته باشیم ابتدا مساحت قابل ساخت یعنی ۶۰ درصد این متراژ را حساب می کنیم که میشود ۱۲۰ متر، یعنی هر طبقه ۱۲۰ متر میبایستی طراحی شود.
اگر مجوز ساخت ۳ طبقه داشته باشیم میشود: ۳ طبقه + طبقه همف = ۴ طبقه
۴ طبقه ی ۱۲۰ متری میشود: ۴۸۰ مترمربع
۴۸۰ متر مربع طراحی ضربدر عدد ۵۰۰۰ تومان میشود : ۲،۴۰۰،۰۰۰ تومان
بنابراین هزینه ی طراحی پلان با این مشخصات به این ترتیب محاسبه می گردد.
مالکانی که از طریق سایت با گروه معماری پلان کده آشنا میشوند، میتوانند با شماره همراه ۰۹۱۳۲۱۱۲۷۶۷ تماس حاصل فرمایند.
پس از آن مشخصات و مدارک نامبرده را به واتساپ همین شماره ارسال می نمایند.
سپس طراحی پلان طبق مشخصات و مدارک انجام و پس از زمان ۶ روز کاری برای کارفرما از طریق واتساپ بصورت فایل پی دی اف ارسال می گردد و پس از آن اگر تغییراتی از سمت کارفرما لازم بود مجددا اصلاح و ارسال می گردد.