برای شروع طراحی یک پروژه مسکونی لازم است که با بخش های مختلف یک پلان آشنا باشیم، برای شروع طراحی پلان لابی ساختمان مسکونی در ابتدا فهرستی از فضاهای مورد نیاز با توجه به متراژ زمین، خواسته های کارفرما و همچنین ضوابط تهیه میکنیم، سپس دیاگرام فضایی را ترسیم میکنیم و پس از آن با توجه به اطلاعات بدست آمده طراحی پلان لابی را انجام میدهیم.
یکی از فضاهای مورد نیاز در آپارتمان ها از یک تعداد به بالا یا مجتمع های اداری تجاری، در نظر گرفتن فضایی بعنوان لابی است. در اینجا لازم است که به تعریف واژه ی لابی بپردازیم و مواردی که میبایستی در طراحی این فضا پیش بینی نماییم.
در یک مجتمع مسکونی با توجه به اینکه تعداد زیادی از افراد در آن زندگی می کنند و در بسیاری از مواقع نیاز می شود تا در کنار هم جمع شوند و در مورد مسائل مربوط به ساختمان تصمیم گیری کنند. لابی مناسب ترین محل برای تشکیل چنین جلساتی می باشد.
لابی به معنای لغت به مکان انتظار و ملاقات افراد گفته میشود، همچنین به معنای سرسرای بزرگ ورودی و تالار ورودی نیز میباشد.
در واقع لابی به قسمت مشترک مجتمعهای مسکونی و تجاری گفته میشود که افراد میتوانند در آن به انتظار بنشینند.
اگر به هتل، ساختمانهای تجاری و یا پزشکی و حتی ساختمانهای مسکونی مراجعه کنید با ورود از درب اصلی متوجه بخشی بزرگ شبیه به سالن خواهید بود. این سالنهای بزرگ دارای طراحی ویژهای هستند.
لابی ساختمان در طبقه ی همکف یک ساختمان قرار دارد و مکان مشترکی برای همه ی واحد ها محسوب میشود لابی دارای دو قسمت، نگهبانی و نشیمن است.
فضایی بعنوان لابی جهت انتظار افراد غریبه یا میهمانان جهت ورود به واحدها درنظرگرفته میشود که میبایستی دارای مبلمان و دکوراسیون جذابی باشد که در بدو ورود نظر میهمانان و ساکنین را جلب نماید، این فضا همچنین باید دارای امکاناتی همچون مبلمان، روزنامه و مجله، اینترنت و مواردی جهت سرگرمی در مدت انتظار را دارا باشد که این امکانات با توجه به کابری ساختمان درنظر گرفته میشود.
لابی قسمتی است که در مرکز قرار داشته و ارتباط قسمتهای مختلف ساختمان را با هم فراهم میکند. کاربرد لابی در ساختمان ارتباط است. به همین دلیل باید طوری ساخته شود، که کاملا ایمن باشد و در هنگام رخ دادن حوادث، بتوان به کمک آن مشکلات را کنترل کرد.
قسمت نگهبانی لابی یکی از مهم ترین بخش های لابی می باشد. نگهبانان در این قسمت امنیت ساختمان را شبانه روز تامین می کنند. بخش نگهبانی تشکیل شده است از: میز، صندلی، پیشخوان و امکانات ارتباطی برای برقراری تماس با ساکنین.
ساختمان ها اعم از مسکونی، اداری، تجاری یا هر کاربری دیگر شامل بخش های مختلفی همچون لابی، پارکینگ، سالن اجتماعات و فضاهای دیگری است که میبایست از لحاظ طراحی کلیه ی بخش ها از یک سبک پیروی کند، بعنوان مثال زمانیکه قصد ما طراحی یک نما به سبک کلاسیک/رومی میباشد، نمیتوانیم مابقی فضاها را به سبک کاملا متفاوتی طراحی کنیم، چرا که یک بیننده یا مراجعه کننده حسی که از دیدن نمای یک ساختمان را میگیرد، میباید همان حس را از فضای داخلی یا بخش های مختلف آن بنا نیز بگیرد و هرساختمان هویت و سبک خود را در بخش های مختلف خود حفظ نماید.
طراحی لابی ساختمان های مختلف هم از قائده مثتثنی نمیباشد، پیش از این با سبک های مختلف طراحی آشنا شدیم، بیشترین سبک طراحی که در حال حاضر دز ساختمان ها استفاده میشود، سبک مدرن، کلاسیک و نئوکلاسیک میباشد.
فضای لابی ممکن است در مکان های مختلف تعبیه شود، بدین معنا که در فضای ورودی ساختمان، میتواند یک سالن بزرگ با ارتفاع سقف بلند و امکانات ویژه ای باشد (فراخور متراژ هر بنا)، یا اینکه میتواند بعنوان فضای انتظار بین واحد های مسکونی در طبقات در نظر گرفته شود,که ابعاد آن بیشتر از یک راهروی ارتباطی میبایستی باشد، فضایی که بتوان در آن چیدمان اندکی انجام داد، اما طراحی خاص تری برای همین لابی کوچک درنظر گرفت و آن را شاخص و جذاب تر نمود.
لابی در واقع دسترسی ها را تامین مینماید، با توجه به پلان ساختمان، در گوشه ای از لابی، میزکانتر و نگهبانی قرار میگیرد، در ضلعی دیگر ایستگاه پله و آسانسور و در ضلع دیگر مبلمان و درب ورودی.
تزئینات لابی با توجه به بخش های مختلف این فضا متفاوت است، این بخش ها تقسیم میشود به، دیوارها، سقف، کف و مبلمان.
برای کف لابی میتوانیم از متریال های مختلف همچون سرامیک و سنگ استفاده کنیم و نکته مهم در طراحی و انتخاب متریال کف این است که در نظر داشته باشیم که این فضا، دارای ترددهای بیشتری نسبت به مابقی فضاهاست و باید از مقاومت بالایی برخوردار باشد. همچنین میتوانیم با کمی خلاقیت با همان مصالح نامبرده تنوع زیادی در نوع چیدمان کف در نظر بگیریم، اما از شلوغ شدن کف این فضا بپرهیزیم.
طراحی بدنه های لابی یا همان دیوارها را میتوان با انواع مصالح از جمله: کاغذ دیواری، سنگ، سرامیک، چوب، گچبری و شیشه های تزئینی انجام دهیم. (انتخاب مصالح با توجه به سبک طراحی میباشد)
در طراحی سقف لابی نیز باید این نکته را در نظر داشته باشیم که ارتفاع مفید چقدر است و نباید به شکلی طراحی شود که سقف این فضا کوتاهتر بنظر برسد. همچنین جهت طراحی سقف لابی میتوانیم از گچبری و آیینه کاری، چوب و کناف، سقف های کشتسانی (باریسول) استفاده نماییم. نورپردازی در سقف و بدنه های لابی نیز از موارد بسیار مهم و تاثیر گذار است که نباید استفاده بجا و مناسب از انواع نور را از قلم انداخت.
گروه فنی مهندسی پلانکده با سابقه ی بیش از پانزده سال طراحی در کنار شماست تا بتوانید، زیباترین و کاربردی ترین فضاها ها را در ملک خود داشته باشید.
تخصص تیم پلانکده در طراحی پلان و نقشه های مسکونی، طراحی داخلی کلیه ی فضاها اعم از لابی ساختمان ها ی مسکونی و اداری، طراحی داخلی واحد ها، طراحی داخلی رستوران و فست فود ها و همچنین طراحی نقشه و پلان ویلا، طراحی نمای خارجی به انواع سبک ها میباشد که میتوانید در کمترین زمان و مناسبترین هزینه ها از خدمات مهندسی آنلاین این مجموعه استفاده نمایید.