همانطور که میدانیم مهمترین بخش از ساختمان طراحی پلان یا به عبارتی جانمایی صحیح فضاها میباشد , به نحوی که اگر نقشه ساختمانی خوبی روی یک ملک نباشد , ارزش آن ملک جهت فروش به شدت پایین میاید.
طراحی پلان و نقشه ساختمان ممکن است با توجه اقلیم هر شهر متفاوت طراحی شود و اولویت فضایی ساکنان هر شهر متغیر باشد.
در اینجا به نکات مهم در طراحی پلان در استان اصفهان میپردازیم:
مرحله اول طراحی پلان مسکونی
اولین قدم در طراحی , بررسی موقعیت و جهت قرارگیری زمین میباشد:
در اصفهان اکثرا زمین ها بصورت کشیده از سمت شمال به جنوب میباشند که میبایستی با توجه به گذر (کوچه یا خیابان موجود)در ابتدا درب ورودی و مسیر عبور و مرور را مشخص نمود.
در مرحله بعدی جانمایی فضای پارکینگ با در نظر گرفتن تعداد ماشین های مورد نیاز و اندازه ی کافی جهت چرخش را نیاز داریم که میبایستی زیر سقف موارد مذکور را تامین نماییم.
جهت این جانمایی بایستی ابعاد هر ماشین که فضایی به میزان ۳*۵ را لازم دارد + ۵ متر فضای آزاد پشت هر ماشین جهت چرخش را تامین نماییم که تردد ماشین ها به سهولت انجام پذیرد.
میزان فضای لازم برای ماشین ها در شکل زیر مشخص میباشد(شکل۱-۱)
در طراحی های پروژه های مسکونی در اصفهان این اجازه رو داریم که با رعایت ۲۰درصد فضای سبز در حیاط بتوانیم ۱ ماشین را در فضای غیرمسقف (حیاط) قراردهیم.شکل۲-۲
مرحله دوم طراحی پلان مسکونی
مرحله ی دوم از طراحی , جانمایی دستگاه پله میباشد , دستگاه پله خوذ دارای استانداردهای ابعادی میباشد و مهمترین مرحله از طراحی نقشه ی ساختمانی,جانمایی صحیح دستگاه پله و تامین دسترسی ها به آن میباشد.
طراحی پلان در شهر اصفهان بایستی به گونه ای انجام شود که فضاها طبق درجه بندی نوردهی به اولویت فضاها قرار گیرد.
درجه بندی نور با توجه زاویه تابش در استان اصفهان به این صورت میباشد
نور درجه یک : نور ضلع جنوب میباشد که ساعات بیشتری از روز خورشید به این ضلع میتابد , بنابراین سالن واحد مسکونی را در این ضلع قرار میدهیم , گاها یکی از اتاق خوابها به عنوان اتاق مستر یا اتاق والدین که فضایی است بزرگتر از مابقی اتاق خوابها و دارای سرویس بهداشتی و حمام جداگانه , در این ضلع در کنار سالن تعبیه میگردد.
نور درجه دو : نور ضلع شمال پلاک میباشد که نور خورشید بصورت مستقیم به این ضلع نمیتابد ولی از روشنایی خوبی برخوردار میشوند فضاهایی که در این ضلع جانمایی میشوند و اصولا اتاق خوابها و گاها آشپزخانه در ضلع شمال جانمایی میشود.
مابقی فضا ها از جمله سرویس بهداشتی و حمام و راه پله و آشپزخانه ,حدفاصل ضلع شمال و جنوب تعبیه میشود.
سرویس ها نیاز به نور و تهویه ی مستقیم ندارند و میتوان از طریق داکت و هواکش نور و تهویه ی این فضاها را انجام داد.
نور غرب و نور شرق به ترتیب جزء نورهای درجه سه و چهار هستند که در صورت نیاز میتوان از آنها بهره برد.
شماره تماس : ۰۹۱۳۲۱۱۲۷۶۷
در طراحی دستگاه پله نیز نیازی به نور مستقیم از اضلاع موجود نمیباشد و اگر در نقاط بدون نور هم قرار بگیرد میتوان نور و تهویه ی این فضا را از طریق سقف و بدنه ی خرپشته در سقف آخر تامین نمود.
پس از جانمایی صحیح راه پله و آسانسور و پارکینگ نوبت به طراحی فضای طبقات میرسد
یکی از مهمترین اصول در طراحی یک پلان خوب این است که موقع ورود از درب پاگرد به داخل واحد یک فیلتر ورودی تعبیه گردد , عملکرد این فضا به نحوی است که در یک وجه سرویس بهداشتی و در ضلع دیگر کمد و جاکفشی قرار میگیرد و افراد با یک مکث وارد فضای اصلی میشوند.
پس از ورود به داخل واحد فضاها میبایستی عرصه بندی گردد.
اتاق خوابها و حمام که بعنوان عرصه ی خصوصی یک واحد مسکونی میباشند در یک قسمت و سالن و آشپزخانه که بعنوان عرصه ی عمومی هستند در قسمت دیگر قرار میگیرند
فضای خصوصی به نحوی باید طراحی شوند که از داخل سالن به آن دید نباشد و حریم اشخاص ساکن در خانه به هنگام حضور میهمان در سالن حفظ گردد.
این مقاله در خصوص طراحی یک واحد مسکونی ایده آل در هر شهر و اقلیم و به خصوص در شهر اصفهان توسط یک طراح نسبت به تجربیات و سابقه طراحی در این زمینه ارائه گردید ,
نمونه ی طراحی های پلان به چند سبک داخل سایت در قسمت پلان ها را میتوانید مشاهده نمایید.