نمای مدرن سبکی از طراحی نما است که بیشتر بر خطوط صاف و تمیز و حجم های ساده و به دور از تزیینات تاکید دارد. در طراحی نمای مدرن، بیشتر از نور طبیعی و ترکیب رنگ خنثی مانند خاکستری، سفید، بژ و پالت رنگی قهوه ای استفاده می شود. مصالحی مانند بتن، آجر، شیشه، چوب و هر مصالح دیگری به سادگی و در هماهنگی کامل از نظر دید بصری و ترکیب رنگ و بافت و خطوط اجرا می شوند. یکی از مصالح پرطرفدار و زیبا با پیشینه ی تاریخی برای استفاده در طراحی نمای مدرن، آجر می باشد.
آجر یکی از مصالح قدیمی و پرکاربرد در نما و ساختمان در ایران می باشد. نمای مدرن آجری از ترکیب روش های سنتی اجرای آجر و روش های مدرن به وجود می آید که مدل ها و طرح های متنوعی را شامل می شود. در ادامه به بررسی معایب و مزایای استفاده از نمای مدرن آجری، انواع آجرنما و روش های اجرای آن میپردازیم.
برای اجرای نمای آجری، آجرنما ها در طیف رنگی گسترده و ابعاد متفاوت تولید می شوند. از انواع پرکاربرد آن می توان به موارد زیر اشاره نمود:
به طور کلی، نمای آجری به سه روش قابل اجراست:
از روش های قدیمی اجرا می باشد که در آن از ماسه و سیمان برای درست کردن ملات و سپس به هم چسباندن استفاده می شود. این روش نیازمند زمان برای خشک شدن ملات و مهارت برای اجرای تمیز و درست می باشد. وزن نما به خاطر استفاده از ملات سنگین می شود و این روش از لحاظ هزینه نسبت به سایر روش ها مقرون به صرفه است.
در این روش نما، هم به همزمان با دیوار چینی خود سازه و هم به صورت بعد از اتمام کار و اتصال به وسیله ی بست های فلزی قابل اجرا است.
در این روش از چسب مخصوص با خاصیت ارتجاعی استفاده می شود. ضخامت چسب باید حدود ۳ تا ۷ میلی متر باشد تا رطوبت به زیر نما نفوذ نکند و به صورت یکدست اجرا شود. بر روی دیوار مورد نظر یک لایه پلاستر سیمانی برای جلوگیری از رطوبت و ترک خوردگی و افزایش مقاومت کشیده می شود.
اجرای نمای آجری به روش خشکه چین از رایج ترین و بهترین روش های اجراست. در این روش برخلاف دو روش قبل، به جای چسب و ملات از پیچ و بست های فلزی استفاده می شود. با استفاده از چهارچوب فلزی یا چوبی یا آلومینیومی به عنوان نگه دارننده، نمای آجر اجرا می شود. همچنین در این روش امکان اتصال با سایر نماهای شیشه ای و سنگی به ما داده می شود.
مزیت این روش در وزن پایین و مقاومت و سرعت اجرای بالا است و قابلیت تعمیر و تعویض قسمتی از نما را به ما می دهد.
برای آجرچینی الگو های بسیاری برگرفته از سبک های سنتی و جدید وجود دارد. در واقع آجرچینی یک هنر است که در طراحی نما می توان به زیباییی از آن بهره برد. در ادامه چند مدل از روش های آجرچینی بررسی می کنیم.
در این روش آجر ها در یک صفحه با زاویه ۴۵ درجه و عمود بر قطر دیوار، به صورت جناغی و با زاویه ی ۹۰ درجه اجرا می شوند.
از این روش برای اجرای نمای آجری به صورت منحنی استفاده می شود. آجرها زاویه های متنوع و تو و بیرون زدگی های بسیاری دارند تا به نما حس سیال دهند و نما را از حالت خشکی در بیاورند.
در این روش نما به مربع هایی تقسیم می شود و در هر مربع، آجرها یک بار به صورت افقی و یک بار به صورت عمودی کنار هم قرار می گیرند.
هشت به معنای برجسته و گیر به معنای فرو رفته می باشد. بنابراین در این روش، آجر ها به صورت تو و بیرون اجرا می شوند و ترکیب بندی های زیبایی را به وجود می آورند. همچنین این تو و بیرون زدگی ها، باعث سایه اندازی در نما می شود.
در این روش، آجرها در جهت به وجود آوردن طرح های گل به صورت پنج رگ یا هفت رگ و غیره کنار هم قرار می گیرند و قابلیت ترکیب شدن با کاشی و اجرا به صورت هشت و گیر را دارند.
در این روش از تکه های آجرها در ابعاد مختلف در جهت به وجود آوردن شکل های هندسی مانند مربع، لوزی، مستطیل و… استفاده می شود.
روشی است که از گذشته مرسوم بوده است. از ترکیب کاشی و لعاب دار به وجود می آید.
یکی از زیبا ترین و معروف ترین ترکیب بندی آجر می باشدو فخر و مدینه در واقع نوعی از آجرچینی می باشد که در آن حفره و روزنه تشکیل می شود. از این روش هم در نما و هم برای جداسازی فضا ها و طراحی داخلی استفاده می شود.
گردآورنده: سحر تاجمیر ریاحی
2 دیدگاه
آجرچینی نما واقعا هنر جذابیه و ترکیب بندی روش های مختلف میتونه خروجی های قوی به کار بده…
مرسی از مطلب مفیدتون
خیلی ممنون
خوشحالیم که این مطلب براتون مفید بود
موفق باشید