طراحی و ساخت ویلا در سالهای اخیر توانسته است به محبوبیت زیادی برسد. افراد زیادی هستند که رویای داشتن ویلایی لوکس برای سپری کردن اوقات فراغت و تعطیلات را در ذهن خود دارند به همان نسبت، افراد زیادی نیز هستند که برای تعطیلات خود یک ویلای لوکس را اجاره میکنند. به عنوان یک کارفرما، طراحی ویلای لوکس میتواند برای شما از لحاظ اقتصادی کاملا به صرفه باشد؛ چه بخواهید پس از ساخت آن را بفروشید، چه آن را اجاره بدهید،گروه مهندسین پلانکده در کنار شماست تا زمین خود را به بهترین شکل تبدیل به ویلای دلخواه خود کنید.
در این مقاله قصد داریم ویلاهای کوهستانی را با هم بررسی کنیم
پیش از این در مقاله های قبلی انواع ویلا را از لحاظ سبک و انواع آن , توضیح دادیم و با روال طراحی از پلان ویلا تا نما و محوطه سازی آن آشنا شدیم که جهت بالابردن اطلاعات خود در زمینه ی طراحی ویلا میتوانید به بخش مقالات سایت مراجعه نمایید.
قبل از بررسی ویلاهای کوهستانی ابتدا میبایستی با ویژگی های چنین مناطقی آشنا شویم.
برای شروع طراحی هر ویلا لازم است ابتدا عناصر تاثیر گذار بر روی آن منطقه را بررسی نماییم.
به گزارش ایسنا، کوهها از جنبههای مختلفی چون پوشش گیاهی، تعدیل آب و هوا و معادن از اهمیت خاصی برخوردار است. در ادامه به نکاتی درباره کوههای کشور پرداخته شده است:
بنابر تعاریف جهانی، «کوه» سه ویژگی دارد که شامل ارتفاع، شیب و دامنه جغرافیایی است یعنی هر منطقهای که این سه شاخص را دارا باشد، کوهستان نامیده میشود. اما شاخص دیگری که میتوان برای کوه در نظر گرفت تغییرات دمایی است که با تغییر ارتفاع همراه است بهطوریکه با افزایش ارتفاع از دمای هوا کاسته میشود و در ارتفاعات هوا سردتر و امکان دوام برف بیشتر است و این موضوع باعث به وجود آمدن یخچالها و برفچالهای طبیعی در ارتفاعات میشود که منابع آب شیرین هستند.
ایران روی کمربند خشک دنیا قرار دارد اما از مزیت طبیعی کوهستانها برخوردار است که حدود نیمی از سطح کشور را در بر میگیرند و مهمترین منابع تامین کننده آب شیرین هستند.
دو عامل کلیدی طبیعی یعنی بیابان و کوهستان در فلات ایران حاکم است که مجاورت این دو سیستم شرایط اقلیمی ایران را رقم زده و باعث ایجاد تنوع آب و هوایی، تنوع زیستی و زیستبومهای متنوع در کنار یکدیگر شده است و به همین دلیل ایران را به عنوان کشور “چهار اقلیم” میشناسند.
در این مناطق عامل تعیین کننده در شکل گیری بافت شهری و روستایی، سرمای زیاد می باشد. از جمله خصوصیات کلی:
شهرک ها و روستاها در کوهستان ها اغلب در کوهپایه و در سمت جنوبی آن بنا می شود زیرا:
حال که با ویژگی مناطق کوهستانی آشنا شدیم به خصوصیات معماری این مناطق میپردازیم:
جهت شمال به دلیل بهره مند بودن از نور آفتاب در فصول سرد و اقلیم کوهستانی مناسب تر است. که در صورت ساخت ساختمان در جهت شمال یک ایوان بزرگ طراحی کرده تا در فصل تابستان از شدت گرما و تابش نور کم کند.
همسایگی بناها: برای جلوگیری از نفوذ بادهای سرد اغلب بناها به هم پیوسته و متصل اند و به همین دلیل از چند جهت با هم همسایگی دارند و ورودی از سمت معبر است.
مواردی که میبایستی هنگام طراحی معماری و طراحی ویلا در مناطق کوهستانی مد نظرقرار بگیرید به شرح زیر میباشد:
• ترجیحا ویلاها نزدیک بهم قرارگیرد تا بتوانیم بافت فشرده تری ایجاد نماییم
• استفاده از حیاط مرکزی و حالت درونگرایی در طراحی پلان ویلا.
• ایجاد ایوان ها و حیاط های کوچک فراخورطراحی ویلا را در نظر بگیریم.
• به حداقل رساندن ابعاد بازشوها
• دیوارها را نسبتا قطور در نظر بگیریم.
• به حداقل رساندن میزان تعویض هوای داخلی و تهویه ی طبیعی و در نتیجه جلوگیری از ایجاد سوز در داخل و خروج حرارت داخل به خارج ساختمان
• ارتفاع فضاها را زیاد بلند در نظر نگیریم.
• به حداقل رساندن سطح خارجی در برابر حجم مورد پوشش
انتخاب سایت: نواحی کوهپایه ای در معرض ریزش های بدنه های سنگی یا خاکی و همچنین سیلاب های فصلی ناشی از بارندگی ها و آب شدن برف ها می باشند. با نقشه برداری دقیق از عوارض و مسیر رواناب ها و همچنین بدنه های سست، باید مکان امنی را برگزید که در معرض خطرات ذکر شده نباشد. همچنین توجه به جهت و شدت باد غالب نیز ضروری است تا مکانی برای ساخت ویلا انتخاب شود که در پناه کوهپایه و پشت به بادهای سرد و مزاحم باشد.
سبک طراحی ویلا :با توجه به تنوع سبک در ویلاسازی میبایستی سلایق کارفرما را در نظر گرفت , اما در طراحی ویلا در مناطق خاص با شرایط آب و هوایی ویژه بهتر است که سبک مناسب با همان اقلیم را انتخاب کرد.
بعنوان مثال درست است که سبک مدرن دارای ویژگی های منحصر بفردی است که با بازشوهای زیاد و وسیع بهترین دید را از مناظر اطراف به ما میدهد اما با توجه به خصوصیات و شرایط آب و هوایی که در بالا به آن پرداختیم , میدانیم که این سبک مناسب ساخت ویلا در منطقه ی کوهستانی نیست و بهتر است از سبکی همچون سبک روستیک در طراحی ویلای خود استفاده کنیم که در زیر به مرور ویژگی های سبک روستیک میپردازیم:
چوب، سنگ، فلز، پارچه
در مناطق سرد هدف اصلی حفظ حرارت در داخل ساختمان میباشد و عمده ترین عامل در این مورد مقاومت حرارتی دیوارهای جانبی ساختمان است. بنابراین در این مناطق دیوارهای جانبی باید مقاومت حرارتی مناسبی داشته باشد تا از اتلاف حرارت داخلی ساختمان جلوگیری کند. از طرفی مصالح مورد استفاده ی ابنیه ی سنتی در مناطق کوهستانی مانند سایر مناطق اقلیمی آن چیزی است که در دسترس است، بنابراین اغلب جهت دیوارها از سنگ و برای پوشش سقف طبقات و بام از چوب درختان و کاهگل استفاده می شود. در نواحی حاشیه ی کوهپایه و مناطقی که خاک رس به حد کافی وجود داشته باشد، دیوارهای خشتی و آجری نیز ساخته می شود.
در ساختمان های امروزی با استفاده از تکنولوژی مدرن و تأسیسات مکانیکی، سعی در مقابله با این عوامل اقلیمی شده است، ولی در گذشته این تجهیزات وجود نداشته و ابنیه سازان سنتی می بایستی بالاجبار با استفاده از وسایل و مصالح محلی با عوامل نامناسب و فرسایشی طبیعت مقابله کنند و جهت فراهم نمودن شرایط آسایش در محوطه های شهری و در داخل ساختمان ها استفاده ی بهیته از عوامل اقلیمی همیشه مسأله ی اساسی و مهم در طراحی و اجرا بوده است. به طور کلی می توان بیان نمود که ساختمان های کوهستانی برعکس اغلب ساختمان های امروزی، در ستیز با شرایط طبیعی نبودند بلکه با استفاده ی مناسب از این شرایط در یک همزیستی و بهره وری منطقی در بطن طبیعت قرار داشته اند.
و در پایان به مرور نکات مهم در طراحی ویلاهای کوهستانی میپردازیم:
برای طراحی ویلای خود به سبک دلخواهتان و همچنین طراحی نقشه ی ویلا, طراحی نمای ویلا , طراحی داخلی ویلای خود در کمترین زمان و مناسب ترین هزینه ی طراحی میتوانید با ما از طریق شماره ی زیر از طریق واتساپ و تماس در ارتباط باشید
تیم مهندسین پلانکده با معمار های مجرب شما را در رساندن به هدف خود که طراحی اصولی و زیبا میباشد یاری میدهد.
مهندس سرکار خانم عاطفه بهشتی : ۰۹۱۳۲۱۱۲۷۶۷