ویلا خانه ای است دارای ویژگی ها و امکانات رفاهی که دور از شهر در یک محیط طبیعی قرار گرفته شده است و شکل آن در گذر زمان تغییر کرده است و سپس مکان آنها به خانه های حومه شهر یا حتی شهری در محیط های باغ منتقل شده است.
وقتی از طراحی ویلا صحبت میشود منظور هم طراحی و ساخت شکل ظاهری و هم طراحی داخلی و طراحی محوطه و لنداسکیپ میباشد و ترکیب همه ی این ها باید در آخر محیطی برای آرامش و آسایش خلق کند.
برای طراحی ویلا عوامل تاثیرگذار چیست؟ انواع سبک طراحی و ویژگی های آن ها کدام است؟ در طراحی نما و لنداسکیپ به چه نکاتی باید توجه کرد و تقسیم بندی فضایی به چه صورت است؟
اولین و مهمترین عامل در طراحی ویلا, موقعیت مکانی سایت است و انتخاب این سایت به نیاز، امکانات و دسترسی های مورد نظر مانند سوپر مارکت و مراکز درمانی و مدت زمان زندگی شما در ویلا بستگی دارد.از آنجایی که ویلاها برای تجربه ی زندگی بهتر ساخته میشوند، پس میزان نور طبیعی دریافتی و میزان آلودگی های محیطی بر کیفیت ویلا تاثیرگذار میباشد. هم چنین باید سیل خیز یا زلزله خیز بودن، خطر بهمن، وجود آب های زیرزمینی و شرایط جوی حاکم بر سایت نیز بررسی شود.
ممکن است سایت مورد نظر شما بر روی سطح شیب دار واقع شده باشد، پس برای تعریف سایت نیازمند نقشه توپوگرافی و تهیه ی ابعاد زمین هستیم.
اندازه / فضا
دومین عامل موثر بر طراحی ویلا، ابعاد و اندازه آن است که تاثیر مستقیم بر هزینه های برآورد شده دارد. اندازه و فضای مورد نظر به تعداد افراد استفاده کننده و سبک طراحی وابسته است. برای مثال طراحی ویلاهای کلاسیک و مجلل بیشتر از مدرن نیازمند فضا است.
جدای از طراحی ویلا, طراحی محوطه و لنداسکیپ نیز اهمیت دارد.
سبک
سبک طراحی ویلا بر طبق نظر و سلیقه شماست و برای انتخاب سبک بهتر است جدای از نظر شخصی، خواسته ها و نیاز های خود را نیز در نظر بگیرید. توجه به بافت مسکونی و ابعاد زمین نیز در تعیین سبک تاثیرگذار است.
این ویلاها مناسب حال افرادی است که تمایل به زندگی در خانههای ویلایی مدرن و شیکی را دارند، که با اصول و طراحیهای مدرن و مد روز ساخته شدهاند. در طراحی ویلای مدرن هیچ رد پایی از زمان، مکان و حتی باورهای شخصی و اعتقادات نیست. در این ویلاها هیچ چیزی به جز اصول زیباییشناسی بصری مانند تعادل، ایستایی، توازن، تناسب، ترکیب رنگهای چشمنواز پیدا نمیکنید.
شاخصه اصلی نمای ویلاهای مدرن حذف تزئینات، سادهتر شدن عناصر و جزییات و کاربرد ساده و صریح فرمها در نما است.
در ویلاهای مدرن از سه متریال چوب، سنگ و شیشه استفاده میشود.
در سبک مدرن از اشکال مکعبی و گوشهدار زیاد استفاده میشود. مثلا از مشخصههای طراحی مدرن، پنجرههای بزرگ است که اکثرا پنجرهها را نیز به شکل مکعبی طراحی میکنند.
در طراحی ویلای مدرن، نور بسیار اهمیت دارد. باید جهت تابش نور خورشید بررسی شود و بر اساس آن فضاهای ویلا را طراحی نمود. در صورتی که قسمتهای مختلف ویلای مدرن نور کافی نداشته باشد، آن را کسلکننده و بیروح نشان میدهد. به طور کلی در ویلای مدرن سعی میشود از نور طبیعی بیشترین بهره را برد.
یک ویلای مدرن نسبت به ویلای کلاسیک پتانسیل اقتصادیتر بودن دارد. زیرا ویلای مدرن به هزینههای تعمیر و نگهداری بسیار پایینتری نیازمند است.
این ویلاها به نحوی طراحی میشوند که انرژی کمتری در حین ساخت مصرف کنند و علاوه بر آن تأثیر به مراتب کمتری بر روی محیط زیست میگذارند.
سبک مدرن علاوه بر طراحی مسکونی در طراحی ویلاها نیز کاربرد دارد و به سادگی, پلان آزاد، استفاده از نور طبیعی و مصالح نو شناخته میشود.
احجام در سبک مدرن غالبا از ترکیب فرم های مکعب و مکعب مستطیل است و با استفاده از سطوح قائم و افقی و همچنین پر و خالیکردن آنها، می توان به حجم مورد نظر رسید. توجه به ارتباط افقی و عمودی در طراحی پلان و کاربردی بودن هر فضا به روند طراحی کمک میکند. گاه از خطوط منحنی برای القا حس آرامش و تعریف لنداسکیپ استفاده میشود.
مصالح به کاررفته در این سبک غالبا بتن و چوب و کاربرد وسیع شیشه است. شیشه علاوه بر شفافیت و آوردن نور طبیعی به داخل ساخت، طبیعت را به محیط وارد میکند که خود معرف سبک ارگانیک است.
در سبک ارگانیک همواره ارتباط با طبیعت و حداقل آسیب به طبیعت در حین طراحی حائز اهمیت است برای مثال به جای قطع درختان کهنسال یا از بین بردن پوشش گیاهی و شیب طبیعی میتوان آن را در طراحی حل کرد. عواملی مانند طبیعت منطقه، بافت ساختمانهای منطقه و سایر فاکتور های محیطی در پروسه طراحی نما مدرن تاثیرگذار است.
رنگ های به کاررفته غالبا رنگ های خنثی و طبیعی است و برای ایجاد حس سرزندگی در فضا میتوان از رنگ های مکمل در غالب مبلمان یا گذاشتن گیاه استفاده کرد. رنگ های سفید و مشکی و انواع طیف خاکستری، انواع رنگ قهوه ای و بژ و کرم میتواند مناسب باشد.
نورپردازی در سبک مدرن به غیر از استفاده از پنجره ها و بازشو های شیشه ای بزرگ، به صورت خطی و نقطه ای به وسیله ای لامپ ها و نورافکن ها چه در نما و تراس ها و چه در لنداسکپ انجام میشود.
سبک کلاسیک از دوران رنسانس در رم پدید آمد. ستونهای بلند، سرستون، مجسمههای تزئینی، طاق و قوسها و تزئینات از ویژگیهای بارز این سبک هستند.
سبک کلاسیک در واقع سبک معماری سنتی کشور های اروپایی است و شروع آن از یونان باستان بوده است. از مهم ترین نشانه های آن میتوان به تقارن، تعادل، عظمت و نماهای باشکوه اشاره کرد. المان های تزیینی بزرگ و مرتفع و طاق های عظیم، پنجره های منظم، سنتوری و سرستون های مختلف یونانی و انواع مجسمه در این سبک به کار میرود.
در طراحی ویلای کلاسیک تنوع متریال، ترکیب حجمی فرم و طراحی نما نسبت به طراحی ویلای مدرن کمتر است و بیشتر از سنگ برای نمای کلاسیک استفاده میشود. پر استفاده ترین مصالح سبک کلاسیک سنگ است و تقریبا تمام نما از سنگ ساخته میشود. به دلیل المان ها و جزییات زیاد اجرا این سبک زمان بر و پرهزینه است.
نورپردازی در طراحی نمای کلاسیک بسیار مهم است و به جلوه بخشیدن هرچه بیشتر طرح کمک میکند. همچنین از نور طبیعی و مصنوعی در طراحی داخلی استفاده میشود.
زیبایی و شکوه سبک کلاسیک با استفاده از سنگ، دیوارهای بلند، ستونهای بلند، پنجرههای متقارن و بلند، ابزارها، مبلمان مجلل و استیل، مجسمهها و اشیاء تزیینی، آینههای قدی و کاغذ دیواری نشان داده میشود.
در طراحی ویلای کلاسیک همه چیز در تقارن و نظم است و تعادل را در همه قسمتهای آن میتوان مشاهده کرد. فرشها، مبلمان، تابلوها و حتی نقش و نگارهای سقف و دیوار، همه و همه در توازن و تعادل هستند.
در طراحی سنتی معمولا از زاویههای تیز پرهیز میشود و سعی بر این است که تا حد ممکن از خطوط منحنی استفاده شود، چرا که حس آرامش در آنها بیشتر است. در دکوراسیون کلاسیک بالشتکها و مبلمان گرم و نرم به نظر میرسند و خطوط تیز ندارند. کوسنها در این نوع از دکوراسیونها به تعدد به کار رفته است تا به فضا حال و هوایی کلاسیک ببخشند.
در طراحی ویلاهای کلاسیک بر خلاف ویلاهای مدرن، بیشتر از رنگهای خنثی استفاده میشود که از لحاظ روانشناسی حس رسمیت، قابل اعتماد بودن و قدرت را نشان میدهد. رنگهایی از قبیل مشکی، سفید، قهوهای شیری، برنزی و طلایی از جمله رنگهایی هستند که در طراحیهای کلاسیک به کار میروند.
در این سبک از رنگ های روشن در کنار رنگ های تیره و خنثی استفاده میشود. گاهی از چوب به دلیل ظاهر و رنگ و تنوع و شکل پذیری در سبک کلاسیک استفاده میشود. در فضای داخلی از گچبری های فراوان, زیبا و ظریف به صورت متقارن و منظم استفاده میشود و به طور کلی فضای داخلی منظم و شلوغ تری نسبت به سایر سبک ها به خصوص مدرن دارد.
خود واژه flat به معنای همسطح و صاف میباشد و ویلا فلت و همکف به ویلایی گفته میشود که تنها یک طبقه و یک سقف دارد. از نظر فضا دارای حداقل دو اتاق خواب, آشپزخانه, سالن نشیمن و پذیرایی، حمام و سرویس بهداشتی و انبار و غیره است.
هزینه های ساخت و ساز و سرمایشی و گرمایشی در این مدل ویلا کمتر و سهولت و سرعت اجرا بالاست. همچنین از فضای بیرون راحت تر و بهتر میتوان بهره مند شد. از آن سو به دلیل قرار گیری تمامی فضاها در یک طبقه، ممکن است با محدودیت فضایی یا آلودگی صوتی در محیط روبه رو شد. همچنین از چشم انداز زیبای بالای طبقات و دید و منظر نمیتوان استفاده کرد.
پیلوت فضایی است که با یک اختلاف جزئی نیم طبقه نسبت به سایر بخش های سازه به وجود می آید. درواقع این فضا برای یکی از اتاق خواب ها، گاراژ و پارکینگ و انبار طراحی میشود و دارای اشکال و طرح های متفاوت است.
دوبلکس بودن یک ویلا با فرض زیربنای ثابت مساحت بیشتری برای پلان و جانمایی فضاها در اختیار ما قرار میدهد. بهترین مکان برای جانمایی آن قسمت شمالی زمین است و نورپردازی و صرفه جویی انرژی بسیار اهمیت دارد.
بهترین مکان برای طراحی ویلای دوبلکس و ساخت خانه دوبلکس، شمالی ترین قسمت زمین است. نور و صرفه جویی در مصرف انرژی، اصلی ترین برای این نکته میباشند. طراحی داخلی و نمای ویلای دوبلکس شما نیز به مراتب زیباتر و بهتر خواهد شد.
خورشید از سمت مشرق طلوع میکند و در طول روز، متمایل به جنوب به سمت مغرب حرکت کرده و از آن غروب مینماید. وقتی طراحی خانه ویلایی دوبلکس شما، مطابق این جهت نمایی باشد، بهترین نتیجه را برای دریافت نور و صرفه جویی در مصرف انرژی برای شما خواهد داشت.
نمای ویلا دوبلکس شما نیز به سمت خورشید خواهد بود.
یکی از مزیتهای بزرگی که میتوانید در طراحی ویلا و البته در طراحی ویلا مدرن دوبلکس خود داشته باشید، اندازه فضاهای دلخواه برای شما است. طراحی داخلی ویلا در اینجا اهمیت بالایی به خود میپذیرد. قرار است شما مطابق استانداردهای خانواده خود و سبک زندگی خود دست به طراحی داخلی ویلای خود بزنید.
تصویر نمای ویلادوبلکس و قرارگیری سالن اصلی بسمت نور جنوب:
این یکی از طلایی ترین و مهمترین نکات در طراحی خانه دوبلکس ویلایی شما میباشد. بارها پیش آمده است که پس از طراحی مالکین تصمیم به تغییر محل قرار گیری پلهها در داخل نقشه ویلای دوبلکس خود شده اند. بهترین محل را باید برای آن انتخاب نمایید. حتما دقت داشته باشید که پلهها جلوی نور را نگیرند، فضاهای اصلی را اشغال ننمایند و امکان دسترسی از پایین و بالای پله به قسمتهای مختلف به راحتی موجود باشد.
تصویر: راه پله جهت ارتباط همکف به طبفه اول:
ارتفاع سقف در طراحی ویلای دوبلکس
ارتفاع سقف در نظر گرفته شده برای ویلا دوبلکس میتواند همه چیز را تحت الشعاع قرار دهد. بهترین طراحی داخلی ویلا میتواند در یک ارتفاع سقف نامناسب گم شود و ارزش خود را از دست بدهد و یک طراحی داخلی ویلای معمولی با یک ارتفاع سقف مناسب میتواند ایده آل و فوق العاده به نظر برسد. به هیچ وجه در ارتفاع سقف خانه ویلایی دوبلکس خود خساست به خرج ندهید و تا جایی که قوانین اجازه میدهند، آن را افزایش دهید.
تفاوت ویلای تریبلکس با دوبلکس در تعداد طبقات است که سه طبقه ویلا با پله باهم ارتباط دارند. پله ها میتواند در یک راستا با عرض یکسان اجرا شود. همچین امکان دید بصری بهتر و تقسیم بندی بهتر فضاها از نکات مثبت این ویلاهاست.
دلیل تقاضا برای ویلاهای دوبلکس و تریبکلس، به خاطر امکان اجرا پنجره های بزرگ و افزایش میزان نور طبیعی در داخل ویلا و سالن های بزرگ با سقف زیاد است. طراحی پلکان هم از نظر دسترسی و هم از نظر دید بصری اهمیت دارد که فرم های متفاوتی دارد. مرسوم ترین آن حالت رفت و برگشتی یا U شکل میباشد. پله های راسته یا L شکل به فضاهای کشیده نیاز دارد و پله های گرد از محبوبیت بالایی به خاطر حداقل فضا و زیبایی برخوردار است.
تمامیه مراحل طراحی بصورت تصاویر سه بعدی و نقشه های فنی اجرایی به کارفرما ارائه میگردد.
طراحی ویلا در مناطق ساحلی دارای جذابیت زیادی است. دیدهای بی نظیر به اقیانوس و دریا، هوای دلپذیر و مطبوع و آرامش این کرانه های آبی، ساخت ویلا را در این مناطق به پدیده ای رایج تبدیل کرده اند. شاید بتوان ادعا کرد مفهوم ویلا با ویلای ساحلی عینیت و تجسم می یابد، چرا که ساحل ها نواحی هستند که با استراحت، آفتاب گرفتن، تفریح و انجام فعالیت های متنوع ورزشی در هم آمیخته اند.
باغ ویلا نوعی ویلا است که در ملکی بزرگ ساخته شده است که با باغ، استخر، فواره، حوضچه ماهی و غیره در اطراف خود طراحی میشود. ویژگی بارز طراحی و ساخت ویلا باغ، محوطه باغ بزرگ و تراکم ساخت کم است.
طراحی باغ ویلا و محیط پیرامون آن به اقلیم منطقه و جانمایی سایت بستگی دارد. در این نوع طراحی, طراحی لنداسکیپ و ورودی اهمیت پیدا میکند. طراحی یک لنداسکیپ خوب اطراف ویلا باعث افزایش کیفیت و دید بصری از ویلا به محیط و تجربه حس بهتر در محیط بیرونی میشود.
در طراحی لنداسکیپ میتوان به طراحی مسیر های سواره و پیاده, فضای سبز و چینش درختان و پوشش گیاهی, نورپردازی در شب و طراحی استخر روباز و آلاچیق و آتشدان اشاره کرد.
گیاه های مورد نظر باید با اقلیم و آب و هوای محیط سازگار و با توجه به عمق دید و خط آسمان انتخاب و جانمایی شود.
با طراحی مسیر های پیاده و سواره, تقسیم بندی فضایی اتفاق می افتد که از این فضاها میتوان برای کاربری های تفریحی و ورزشی و آلاچیق ها استفاده کرد.
هر ویلا با توجه به نیاز افراد استفاده کننده و درخواست کارفرما از فضا های متفاوتی تشکیل شده است. فضاهای اصلی که نیاز های اولیه ما را پاسخ میدهند که شامل آشپزخانه, پذیرایی, سرویس بهداشتی و اتاق خواب و… میشود. فضاهای تفریحی که ما عموما از داشتن آن ها در فضاهای آپارتمانی محروم هستیم و عمده ی علاقه افراد به ویلا به خاطر همین فضاهاست مانند استخر، جکوزی، سونا، سالن های ورزشی و بازی، سینما خانگی و… و فضاهای خدماتی که در کیفیت ویلا به خصوص در استفاده درازمدت تاثیرگذار است که میتوان به انباری, تاسیسات, لاندری و غیره اشاره کرد.
هر یک از این فضاها طراحی داخلی متناسب با خود را داراست. توجه به سبک، پالت رنگی استفاده شده, متریال به کاررفته, نورپردازی و طراحی سقف کاذب باعث خوانایی, زیبایی و افزایش عملکرد و برداشت بهینه از فضای مورد نظر میشود. برای مبلمان میتوان از انواع مبلمان چوبی, پارچه ای, پلاستیکی یا فلزی استفاده کرد.
در پایان برای طراحی ویلا فاکتور های متفاوت را در نظر بگیرید و برای هر آنچه در فضا نیاز دارید برنامه ریزی و برآورد هزینه نمایید تا بهترین و کاربردی ترین طراحی صورت گیرد.
شرکت معماری پلانکده مفتخر است با ۱۵ سال سابقه در زمینه ی طراحی تا اجرا با شما در تمامیه مراحل ویلاسازی همراه و همقدم باشد.
شما میتوانید جهت مشاوره و طراحی با ما در ارتباط باشید:
برای داشتن ویلایی به با سبک دلخواه خودتان و و طراحی اصولی و زیبا میتوانید با گروه مهندسی ما در ارتباط باشید:
مهندس سرکار خانم عاطفه بهشتی ۰۹۱۳۲۱۱۲۷۶۷