امروزه برای طراحی داخلی، سبکهای متنوع و بسیاری وجود دارد که هرکدام به نسبت ویژگیهای منطقهی جغرافیایی و دورههای تاریخی و همچنین دین و سنت و فرهنگ شکل گرفتهاند. هر سبک دارای خصوصیات و ویژگیهای منحصر به فرد خود میباشد که با توجه با فضای کاربری و سلیقه و نظر طراح و کارفرما برای محیط مورد نظر انتخاب و اجرا میشود. یکی از اولین سبکهای طراحی داخلی در دنیا، سبک مصری است.
این سبک، ریشه در تفکرات و زندگی باستانی مصری دارد و به وجود آورندهی فضایی خاص و دلنشین و زیباست. مردم مصر اهمیت زیادی به تزیینات و آراستگی محیط اطراف خود میدادند و در فضای خود، از تصاویر حیوانات، گلها و گیاهان استفاده میکردند. همچنین وجود ستونهای متعدد و طرحدار، تصاویر هنری و مقدس و طرحهای برجستهی آجر و سفال از ویژگیهای این سبک میباشد. در ادامه به بررسی ویژگیهای طراحی، مصالح، مبلمان، تزیینات و رنگ در سبک مصری میپردازیم.
مصالح اصلی در سبک مصری، سنگ است که به صورت تراش خورده، برش خورده یا حکاکی شده در فضا استفاده میشود. چوب به عنوان مصالح پرکاربرد برای مبلمان به کار میرود.
در این سبک به مبلمان توجه بسیاری میشود. مبلمان در این سبک، از جزییات بسیاری برخوردار است. و معمولا به صورت حکاکی بر چوب، خود را نشان میدهد. مبلمان مستطیل شکل با رنگهای گرم و از جنس چوب سیاه، خیزران، بامبو و سرو میباشند. دستهی مبلها اکثرا به شکل پنجه حیوانات مانند گربه طراحی میشود. همچنین به دلیل علاقهی مردم مصر به زیبایی و اشرافیت، از تختهای راحتی، ظروف طلایی، صندوقچهی جواهرات، فلزات طلا کاریشده، لوازم سفالی و گلدانهای پایه بلند در چیدمان داخلی استفاده میشود.
سبک مصری، سبکی پر از تزیینات است. موزاییک کاری و طلا کوبی از تزیینات پرکاربرد در این سبک میباشند. استفاده از سنگهای طبیعی مانند آهک، مروارید، حجمهای مکعبی، لعابهای رنگی، بشقابهای فلزی، صندوقچه، پارچههای رنگ روشن یا گرم با طرحهای هندسی دقیق و ساقههای گیاه پاپیروس در گلدانهای بلند سفالی در این سبک رایج است. همچنین از عناصری مانند مصطبه (مقابر اشرافی)، هیروگلیف (بارزترین نقوش دکوراتیو مصری)، ستونهای قطور و کوتاه پر از نقش و پنجرههای مشبک چوبی با رنگ تیره استفاده میشود. برای تزیین دیوارها میتوان از انواع آثار هنری و نقاشیهای پررنگ و لعاب بهره برد. در طراحی داخلی به سبک مصری، وجود طاقچههایی پر از اشیای تزیینی و مجسمه به فضا زیبایی دو چندان بخشیده است.
طیف رنگی استفاده شده در سبک مصری، رنگهای روشن و گرم میباشد که تداعی کنندهی شن و خورشید است. پالت رنگی استفاده شده، رنگهای طبیعی یا خنثی، بژ، زرد و طلایی است. برای جلوه دادن به فضا، از رنگهای زرد، قرمز و آبی استفاده میشود. همچنین برای خطوط مرزی از رنگهای سبز و سیاه و سفید و برای هماهنگی بیشتر، از رنگهای شکلاتی و مشکی استفاده میشود. در دیوارها از رنگ خرمایی مایل به قرمز در کنار قهوهای روشن یا طلایی استفاده میشود. پارچههای به کاررفته غالبا رنگهای بژ، قرمز، سفید و کرم رنگ دارند.
سبک مصری به عنوان یکی از سبکهای سنتی و باشکوه به شمار میآید که برگرفته از عقاید، فرهنگ و رسومات مصری است. استفاده از وسایل و تزیینات طلاکاری شده، ساقههای گیاه پاپیروس، رعایت تقارن و زاویههای گرد، مبلمان حکاکی شده چوبی و رنگهای گرم و روشن از ویژگیهای این سبک میباشد که با توجه به کاربری و فضا و سلیقهی طراح و کارفرما از این سبک، استفاده میشود.
گردآورنده: سحر تاجمیرریاحی