همانطور که میدانیم قبل از شروع مراحل ساخت و ساز، هر ملک نیازمند داشتن پروانه ی ساختمانی میباشد. این پروانه و در واقع این مجوز ساخت، شامل مراحل و مدارک زیادی میباشد که مهمترین آنها نقشه های مربوط به ملک هستند.
حا باید بدانیم که این نقشه ها شامل کدام موارد میشوند:
ما در این مقاله سعی داریم که با نکات مهم و اساسی نقشه های معماری، مخصوصا در ساختمان های مسکونی آشنا شویم.
پس از ترسیم ملک با توجه به مشخصات مندرج در دستور تهیه نقشه و در نظر گرفتن خواسته های کارفرما، طراحی اولیه نقشه ها را شروع میکنیم.
در اینجا لازم است حتما کاربری پروژه را در نظر داشته باشیم و ما طراحی نقشه های ساختمان مسکونی را باهم بررسی میکنیم.
تامین پارکینگ یک ساختمان مسکونی اولین نکته ای است که میباید طراح به آن دقت نماید. چیدمان صحیح ماشین ها در طبقه ی همکف یا زیرزمین باید به گونه ای انجام پذیرد که ماشین ها براحتی تردد نمایند و استانداردهای فضای مورد نیاز هر ماشین + زاویه چرخش، بازشدن درب ها، عدم برخورد با ستون ها، همگی بدرستی رعایت شود.
مورد مهم بعدی در طراحی نقشه ساختمان مسکونی، جانمایی صحیح دستگاه پله در ساختمان میباشد، دستگاه پله ای مورد قبول و ایده آل است که نکات زیر در آن رعایت شود:
پس از تامین پارکینگ ها و جانمایی صحیح راه پله نوبت به طراحی پلان داخلی واحدها میرسد: مهمترین نکته در ساختمان هی مسکونی، مخصوصا هر طبقه ای که دو واحدی یا چند واحدی هستند این است که درب واحدها روبروی هم باز نشود و حریم همسایگی رعایت شود بطوریکه افراد بتوانند براحتی تردد نمایند، در این راستا پیش بینی یک لابی در هر طبقه میتواند کمک بسزایی در تقسیم درب واحد ها نماید.
پس از ورود به داخل واحد مسکونی نکته ای که قابل توجه است و حتما میبایستی رعایت شود، وجود فضایی بعنوان فیلتر ورودی میباشد، این فیلتر در واقع نقش انتقال افراد از راه پله به داخل واحد را دارند که نبایستی دید مستقیمی ایجاد شود, این فیلتر میتواند شامل فضایی بعنوان کمد، آیینه، جا کفشی در یک طرف و سرویس بهداشتی در طرف دیگر باشد.
پس از گذر از فیلتر ورودی میباید تقسیم عرصه ی خصوصی و عمومی را بدرستی انجام دهیم، بنحوی که اتاق خوابها و حمام در یک هال خصوصی قرار گیرد و حریم این فضاها از فضاهایی همچون سالن و آشپزخانه جدا شود.
نکته ی حائز اهمیت دیگر در طراحی نقشه و پلان های مسکونی این است که تامین نور کلیه ی فضاهارا بدرستی انجام دهیم. لازمه ی این کار تقسیم بندی فضاها و در نظر گرفتن الویت های نور های وارد شده به واحد است، بطوریکه بهتر است “سالن پذیرایی واحد” که بعنوان فضاییست که ساکنین خانه زمان زیادی را در آن میگذرانند جهت تماشای تلویزیون یا پذیرایی از میهمان و گپ و گفتگو دارای نور درجه یک یا همان نور شمال باشد.
نور درجه دو یا همان نور شمال بهتر است که به اتاق خوابها اختصاص یابد و نورهای شرق و غرب به فضاهای کم رفتوآمد تر همچون سرویس ها و…
برای جمع بندی موارد فوق لازم است که نکات زیر را نیز در نظر داشته باشیم:
2 دیدگاه
مطالب عالی و کاربردی بودند. ساده و روان. بسیار ممنون.
خواهش میکنم، خوشحالیم که مورد رضایت شما بوده