طراحی مدرن ساختمان، سبکی از طراحی می باشد که در آن احجام به صورت ساده با حداقل تزیینات اضافه ترکیب می شوند و دارای تعادل و زیبایی بصری می باشند. در طراحی مدرن نمای ساختمان، می توان از مصالح متنوعی مانند آجر، سنگ، شیشه و قطعات پیش ساخته استفاده نمود. یکی از مصالح قابل استفاده در نمای مدرن، کامپوزیت آلومینیوم می باشد که دارای پیشینه ی ۶۰ ساله است. در دهه ی ۱۹۶۰، استفاده از ورق های کامپوزیت آلومینیوم در صنعت ساختمان، مورد توجه واقع شد و به مرور زمان با پیشرفت تکنولوژی و توجه به نیاز های مختلف ساختمان، این نما از نظر عملکرد حرارتی و صوتی، مقاومت در برابر عوامل محیطی، سبکی، زیبایی و طراحی در رنگ و طرح های متنوع بهبود چشمگیری یافت.
نمای آلومینیومی یا نمای کامپوزیت، نمایی است که در پوشش نهایی آن از ورق آلومینیوم استفاده شده است. به دلیل سبک بودن و سهولت در اجرا، این نما مورد استقبال واقع شده است. اما باید توجه داشت که استفاده از این نما، جنس با کیفیت و مجری خبره می خواهد و اجرای ساده ی آن، زیبایی خاصی به ساختمان های اطراف نمی بخشد. پس بهتر است در اجرا، یا از سبک و ریتم های خاص و یا در ترکیب با سایر مصالح مانند چوب و سنگ و شیشه استفاده نمود. امروزه کامپوزیت آلومینیوم، یکی از گزینه های محبوب برای ساختمان های تجاری، اداری، مسکونی، صنعتی و برج ها می باشد. در ادامه به بررسی جنس و مشخصات، انواع ورق ها، مزایا و معایب، کاربرد، روش های اجرا و برآورد متراژ و قیمت ورق کامپوزیت آلومینیوم می پردازیم.
ورق کامپوزیت یا پنل های کامپوزیت آلومینیوم، یک نوع ماده ی ترکیبی که از دو لایه ی اصلی هسته ی ورق و لایه ی آلومینیومی می باشد. این مواد به ورق کامپوزیت ویژگی هایی مانند سبکی، مقاومت، زیبایی، مقاومت در برابر عوامل محیطی و آب و هوایی و انعطاف پذیری بالا می دهند که باعث مورد استقبال شدن این نما در صنعت ساختمان می شود. دو لایه اصلی عبارت است از:
ورق کامپوزیت آلومینیوم با توجه به ضخامت، نوع آلیاژ آلومینیومی لایهها، نوع رنگ به کار رفته در پوسته بیرونی و نوع مواد به کار رفته در لایه میانی، تنوع وسیعی را به این ورقها میدهد و هر کدام از انواع ورقههای کامپوزیتی، کیفیت و کاربرد مشخصی را دارا هستند. مشخصات ورق کامپوزیت به صورت زیر می باشد:
از نظر تکنولوژی براساس اجرای رنگ بر روی لایه ی آلومینیومی تقسیم بندی صورت می گیرد:
ورق های کامپوزیت آلومینیوم، جایگاه خاصی در طراحی نمای ساختمان دارد و به دلیل مزایای آن، کاربرد های متفاوتی دارند. از جمله کاربرد های آن می توان به موارد زیر اشاره نمود:
در گذشته، نمای کامپوزیت معمولی برای هر ساختمان با هر ارتفاع به کار می رفت و این باعث آتش سوزی های بزرگ به خصوص در ساختمان های بلند مرتبه به دلیل نمای ساختمان شد. به همین دلیل امروزه، برای اجرای نمای کامپوزیت آلومینیوم، باید از ورق های کامپوزیت نسوز در نمای ساختمان استفاده کرد. اجرای صحیح نمای کامپوزیت آلومینیوم نیازمند افراد و تیم متخصص می باشد. چرا که اگر به درستی و اصولی اجرا نشود، باعث هدر رفتن سرمایه و وقت و همچنین خراب شدن جلوه ی ساختمان و عدم زیبایی می شود. اجرای نمای کامپوزیت در سه روش به صورت زیر می باشد:
این روش بهترین و استاندارد ترین روش اجرای ورق های کامپوزیت می باشد. در این روش، زیرسازی نما با پروفیل های آلومینیومی انجام می شود و سپس ورق های کامپوزیت به صورت ریلی با سرعت بالا روی آن نصب می گردد. هزینه ی اجرایی این روش به نسبت بالا می باشد.
در این روش، اول زیرسازی نما با پروفیل های آهنی انجام می شود و سپس ورق های کامپوزیت توسط پیچ، به قوطی متصل می گردد. در این روش می توان هر پانل را به صورت جداگانه تعویض نمود و هزینه ی اجرایی این روش کمتر از روش ریلی می باشد.
در این روش مانند روش فیکس، زیرسازی نما توسط پروفیل های آهنی اجرا می شود و ورق ها بدون اورلب توسط زیوار های آلومینیومی، روی قوطی های آهنی نصب می گردد. این روش استاندارد نمی باشد و مورد تایید شرکت های مشاور و خیلی از مهندسین نمی باشد.
برای محاسبه ی متراژ و تخمین متراژ نمای کامپوزیت علاوه بر سطح نمای ساختمان، باید حدود ۱۵ تا ۳۰ درصد اضافه تر در نظر گرفت. چرا که ورق های کامپوزیت به صورت شیت هایی با ابعاد ۳۲۰ در ۱۲۵ سانتی متر می باشند و این شیت ها، به باکس های مختلفی برای اجرا در نما تبدیل می شوند. باکس شدن ورق های کامپوزیت به صورت خم خوردگی هایی به سمت داخل در اطراف هر باکس می باشد و برای بسته شدن بر روی زیرسازی فلزی به کار می رود که بر متراژ ورق استفاده شده، اضافه می گردد. علاوه بر این، در طول کار مقداری از ورق ها پرت می شوند که در هر صورت، متراژی از ورق های خریداری شده به حساب می آید.
قیمت نمای کامپوزیت آلومینیوم به عوامل متفاوتی بستگی دارد. عواملی مانند قیمت آهن آلات و مصالح زیرسازی، هزینه ی نصب و اجرا، هزینه مصالح ریز مصرفی، پرت کار، کرایه، نوع ورق کامپوزیت و… در قیمت گذاری دخیل است.
گرد آورنده: سحر تاجمیرریاحی