طراحی مدرن به عنوان سبکی از طراحی است که به دور از تزیینات اضافه و با تاکید بر خطوط تمیز و صاف و ترکیب حجم های ساده می باشد. در طراحی نمای مدرن، بیشتر از نور طبیعی و ترکیب رنگ خنثی مانند خاکستری، سفید، بژ و پالت رنگی قهوه ای استفاده می شود. مصالحی مانند بتن، آجر، شیشه، چوب و هر مصالح دیگری به سادگی و در هماهنگی کامل از نظر دید بصری و ترکیب رنگ و بافت و خطوط اجرا می شوند. یکی از مصالح زیبا و دوست داشتنی که می تواند ظاهر نما را متفاوت و خاص سازد، چوب می باشد.
چوب از دیرباز در ساخت بناهای مختلف به کار می رود. چوب به خاطر رنگ و بافت خود، حس گرمی را به نما می دهد و تاثیر مثبتی در جلوه ی منظر شهری می گذارد. امروزه به دلیل پیشرفت در عرصه ی تولید و استفاده از مصالح، چوب در مقابل شرایط محیطی و رطوبت به وسیله ی انواع مواد پوششی مقاوم سازی شده و به راحتی در قالب پنل های آماده برای نما قابل استفاده می باشد. یکی از بهترین انواع چوب به خصوص برای طراحی نما، ترمووود می باشد.
در ادامه به معایب و مزایای نمای مدرن چوبی میپردازیم و ترمووود و انواع دسته بندی آن و روش های نصب و اجرا را بررسی می کنیم.
ترمووود یکی از مقاوم ترین چوب های مورد استفاده در طراحی نما به شمار می آید و از جمله نماهای پیش ساخته است. نکته ی مثبت ترموود این است که در مقابل شرایط جوی مقاوم سازی شده است. به صورتی که در کارگاه با دمای ۱۸۵ تا ۲۲۰ درجه سانتی گراد حرارت دیده تا شهد رطوبتی که عامل رشد قارچ در بافت چوب است، از بین برود. همچنین ترمووود دارای تنوع بسیار در رنگ و اندازه می باشد. ترمووود را می توان در کنار مصالحی چون آجر و سنگ استفاده کرد و جلوه ی مناسبی به نما بخشید.
از ترمووود هم در نمای ساختمان و هم در نمای داخلی ساختمان مانند کفپوش و پارکت، قسمت سونای استخر و همچین دیوارکوب ها استفاده نمود.
براساس نوع چوب، چوب به دو دسته تقسیم می شود:
۱٫ چوب نرم که از درختان سوزنی برگ مانند کاج و سرو ساخته می شود. رنگ این نوع چوب، کرم رنگ است و وزن و قیمت پایین تری دارد. از چوب نرم بیشتر در نمای ساختمان استفاده می شود.
۲٫ چوب سخت که از درختان پهن برگ مثل زبان گنجشک و بلوط ساخته می شود. این نوع از چوب، استجکام و وزن و قیمت بالاتری دارد و بیشتر در کف استفاده می شود.
براساس روش تولید و تفاوت در میزان حرارت داده شده، ترمووود به دو دسته تقسیم می شود:
۱٫ ترمو اس که تا دمای ۱۹۰-۱۸۰ درجه حرارت می بیند و ثبات و پایداری بالایی دارد. به دلیل ۶ تا ۸ درصد افزایش حجم و تغییرات ابعادی، این نوع بیشتر در محیط های داخلی استفاده می شود.
۲٫ ترمو دی که تا دمای ۲۲۰ درجه حرارت می بیند و حدود ۵ تا ۶ درصد افزایش حجم دارد. این نوع از ترمووود، مقاومت بسیار بالایی در برابر عوامل محیطی و بیرونی دارد.
نمای چوبی در واقع یک روکش بیرونی است که به زیرسازی متصل میشود. برای اجرای چوب ترمووود از دو نوع زیرسازی سیمانی و فلزی استفاده می شود.
برای نماهای ساده و بدون تو و بیرون زدگی استفاده می شود. لایه ی پلاستر سیمان با ضخامت ۴ سانتی متر باید کاملا مسطح و یکنواخت شود. سپس چوب های چهار تراش روی سطح نما پیچ و قطعه های ترمووود روی آن نصب و اجرا می شود.
قوطی کشی نما به وسیله ی قوطی های ۴۰ میلی متری انجام و چوب های چهار تراش روی آن پیچ می شود. سپس قطعات ترمووود نصب و اجرا می شود. در این سیستم نمای خشک می توان طرح های بیشتر و متنوعی را به وسیله ی چوب اجرا نمود.
برای پیچ کردن قطعات ترمووود می توان از پیچ، اتصالات فلزی و پلاستیکی و چوب های فاق و زبانه استفاده نمود.
در آخر نمای مدرن چوبی شامل طیف وسیعی از چوب های طبیعی و غیرطبیعی در رنگ و بافت های مختلف است که می توان از آن هم در نمای ساختمان های مسکونی و هم در طراحی ویلا مدرن استفاده نمود. قیمت اجرای نمای چوبی به عوامل متعددی مانند نوع و کیفیت چوب، متراژ و ابعاد نمای مورد نظر، ضخامت و میزان تزیینات نمای چوبی بستگی دارد.
گردآورنده: سحر تاجمیر ریاحی