با پیشرفت تکنولوژی و تجهیزات ساخت و مقاوم سازی شیشه، کاربرد گسترده ی شیشه در سبک و نماهای مدرن افزایش پیدا کرد. نمای شیشه ای، در واقع نوعی دیوار شیشه ای به عنوان جدا کننده ی فضای بیرون و درون ساختمان می باشد که بیشتر برای طراحی نما ساختمان های لوکس و کاربری های تجاری و اداری به کار می رود.
در ادامه به تعریف نمای شیشه ای و مزایا و معایب استفاده از آن میپردازیم. انواع نماهای شیشه ای به چه صورت است؟ جنس مصالح و مدل های اجرایی هر مدل به چه صورت است؟
هنگامی که پوشش حداکثری نمای ساختمان تا ۶۰ درصد از شیشه باشد، نما شیشه ای می باشد. نما شیشه ای ترکیب شیشه، پروفیل و یراق آلات است که به صورت یکپارچه و پیوسته اجرا میشود. نما شیشه ای این امکان را به ساختمان می دهد تا در طول روز، از نور طبیعی و منظر محیط اطراف به فراوانی بهره بگیرد.
انواع متفاوتی از نماهای شیشه ای وجود دارد که به نسبت نوع پروژه و بودجه و شرایط کارفرما قابل اجراست:
نما شیشه ای کرتین وال یا لامل، از محبوب ترین نماهای شیشه ای به شمار می رود که به عنوان دیوار پرده ای نیز شناخته میشود. در ساخت این نوع از نما، از شیشه و آلومینیوم به عنوان دو مصالح سبک استفاده میشود که بار مرده ی ساختمان را به طرز چشمگیری کاهش میدهد.
نحوه ی اجرای این نما بدین صورت است که شیشه روی پروفیل های آلومینیومی به عنوان استراکچر سوار میشود. پروفیل های آلومینیومی به صورت افقی و عمودی، شبکه و سازه نما کرتین وال را شکل میدهند. این پروفیل ها به دو صورت لامل های افقی یا ترنسم Transom و لامل های عمودی یا Mullion اجرا میشوند. اندازه ی این پروفیل ها یا لامل ها بعد از تعیین اندازه ی قاب ها و نیرو های وارد شده به شیشه در نرم افزار های مربوطه محاسبه میشود. انواع لامل ها براساس جنس مصالح، سه مدل آلومنیومی، فولادی و چوبی را شامل میشود. در این سیستم میتوان از انواع شیشه های دو یا سه جداره، شیشه های رنگی، شیشه های سکوریت، لمینت، سند بلاست و مات استفاده کرد و ضخامت آن میان ۱۸ تا ۴۰ میلی متر میباشد. انواع بازشو های لولایی، مخفی و دوطرفه در این مدل قابل اجرا است.
نما کرتین وال در صورت نصب صحیح، بار مرده ساختمان را کاهش میدهد و انرژی حاصل از طوفان و بارندگی به جای ساختمان، به نمای آن وارد میشود. به دلیل استفاده از آلومینیوم، در برابر نیرو های زلزله، مقاومت بالایی از خود نشان میدهد.
مدل های اجرای نمای کرتین وال
در کل قیمت اجرای نما شیشه ای کرتین وال، به متراژ اجرا، ارتفاع اجرا، ضخامت شیشه و رنگ شیشه بستگی دارد.
نما شیشه ای فریم لس، یکی از زیرشاخه های نمای کرتین وال است. در این نما، در ظاهر هیچ گونه فریمی استفاده نمیشود اما تایل های شیشه ای درون قاب های آلومینیومی قرار داده میشوند و سپس توسط لاستیک های مخصوص هوابندی و آب بندی میشوند. برای این نوع نما ها، از چسب های سیلیکونی و پلی اورتان بیرنگ، سفید و مشکی که در برابر آب و نور خورشید مقاوم است، استفاده میشود. بدین صورت از بیرون فقط شیشه دیده میشود و خبری از شبکه های آلومینیومی نمی باشد.
نصب آسانی دارد و به صورت پیوسته اجرا میشود. عایق بسیار خوبی در برابر صوت و حرارت و ارتعاش می باشد. سرعت اجرا بالایی دارد و شیشه ها به راحتی تعویض میشود. از انواع شیشه های سکوریت، رنگی و لمینت میتوان استفاده نمود.
نما شیشه ای اسپایدر در ساختمان های بزرگ مانند مراکز تجاری و فروشگاه ها کاربرد دارد و شیشه ها در این نوع نما، پیوستگی زیادی دارند. در این نوع، به دلیل جهت گیری متفاوت یراق آلات، بار اضافه مهار میشود و ایمنی بالایی دارد. در ساخت نما اسپایداری، هیچ فریمی استفاده نمیشود و شیشه ها توسط اتصالاتی مانند چنگک از جنس استیل به همدیگر متصل میشوند. برخلاف نما کرتین وال و فریم لس، هیچ گونه سازه عمودی و افقی در بنا دیده نمیشود. این نما نیز مقاومت بالایی در برابر زلزله و باد و طوفان دارد.
از نرده شیشه ای برای بالکن و تراس، جانپناه بام، راه پله و پله های دکوراتیو می توان استفاده کرد. این نما دارای رنگ بندی های متفاوت است و در نمای بیرونی و درونی تاثیرگذار است. انواع آن شامل هندریل دفنی(توکار)، هندریل شیشه ای اکسپوز( روکار)، هندریل اسپیگات، هندریل فیکس یوینت، هندریل فریم لس و هندریل اسپیرال (خم) می باشد.
گردآورنده: سحر تاجمیر ریاحی