نمای ساختمان بعنوان اولین دید ناظ، از کل ساختمان به چشم میاید بنابراین دارای اهمیت زیادی میباشد، طراحی نمای ساختمان زیبا و ارزشمند میتواند به ارزش افزوده ی ساختمان بیفزاید و حتی میتواند تاثیر مستقیمی در سریعتر فروش رفتن واحد ها و حتی بالا بردن رنج قیمت های منطقه داشته باشد.
یک طراحی ایده آل بغیر از ظاهری جذاب میبایستی قابلیت اجرا داشته باشد و همزمان با طراحی به مسائل اجرایی نیز فکر شده باشد.زیبایی نما تنها به استفاده از مصالح و متریال گران قیمت نیست و در یک طراحی خلاقانه میتوان با مصالح معمول، زیبایی را بوجود آورد.
در طراحی نمای بیرونی سوالاتی از قبیل موارد زیر پیش میاید:
۱٫در طراحی نما به چه نکاتی باید دقت کرد؟
۲٫انواع سبک های طراحی نمای بیرونی کدامند؟
۳٫آیا طراحی نما بر اساس کاربری آنها متفاوت میباشد؟
طراحی نمای ساختمان دارای اصول و نکات بسیار زیادی است که هرکدام تاثیر خاصی بر روی نمای ساختمان دارند.
در پاسخ به این سوال باید گفت، ایجاد تناسب بین سبک طراحی نمای بیرونی ساختمان و کاربری ساختمان و همچنین رعایت سبک طراحی داخلی و نمای بیرونی دارای اهمیت زیادی میباشد.
همچنین رعایت ضوابط و و استانداردهای طراحی نما که گاها با توجه به محل هر پروژه متفاوت است تاثیرات زیادی در شکل گیری فرم نمای بیرونی ساختمان را دارد.
در مقالات قبلی به انواع سبک طراحی به صورت کامل پرداخته ایم ولی بطور اختصار سبک های پرطرفدار در طراحی نما سبک مدرن , کلاسیک و ایرانی یا تلفیقی میباشند.
هرکدام از سبک های معماری در طراحی نما دارای قواعد منحصر بفرد خود میباشد که طراح میبایستی تمامی اصول و تناسبات را به درستی در طراحی خود رعایت نماید ,که البته امروزه شاهد نماهای بی هویتی در سطح شهر هستیم که طراحان بدون اطلاعات کافی و سبک شناسی صرفا با سلیقه ی شخصی خود یک ساختمان را طراحی و کارفرما اجرا کرده است.
برای شروع طراحی هر پروژه , در درجه اول لازم است که بدانیم کاربری آن پروژه چیست , چرا که بهتر است هر طراحی فراخور کاربری خودش باشد و بیننده ای که از دور ساختمان را بررسی میکند متوجه کاربری آن فضا شود.در طراحی نماهای پروژه های اداری تجاری کمی دست طراح باز تر است برای استفاده از فرم های خاص و متریال های جدیدتر, و همچنین بازشوها , تراس ها و یکسری فضاها ممکن است ابعادشان در کاربری های متفاوت تغییر کند, برای مثال درساختمان اداری ممکن است اولویت با داشتن یک تراس بزرگ که تاثیر زیادی هم در نما دارد وجود نداشته باشد , اما همین تراس در یک پروژه مسکونی عنصر مهمی در پلان و نمای ساختمان باشد.
سوال بعدی که برای کارفرماها مطرح هست , میزان هزینه ای است که میبایستی بابت طراحی نما و اجرای نما در نظر بگیرند میباشند.
هزینه ی طراحی به عوامل زیر بستگی دارد:
سبک مدنظر کارفرما بابت طراحی نما چیست؟
متراژ و تعداد طبقات ساختمان چگونه هست؟
نمای ساده جهت تاییدیه گرفتن شهرداری مدنظر است یا یک طراحی زیبا و مناسب شرایط کارفرما جهت اجرا؟
با توجه به مطالب فوق نمای پروژه تجاری اداری طراحی شده در دفتر پلانکده را باهم بررسی مینماییم:
این پروژه واقع در اصفهان و دارای سه بر در چهارطبقه میباشد که کاربری طبقه همکف تجاری و طبقات بالا اداری سه واحدی میباشد.
متریال بکار رفته در این نما سیمان سفید(میکروسمنت) و ترموود میباشد که بر اساس نیاز هر واحد بازشو و پنجره ها در نظر گرفته شده اند.این نما دارای سبکی مدرن میباشد متریال های نما در دوحالت چوب و سیمان و گزینه دوم , سنگ و آجر به کارفرما پیشنهاد شده است.