امروزه طراحی داخلی با استفاده از سبکهای مختلفی و براساس نظر و سلیقهی کارفرما قابل اجرا میباشد. یکی از باشکوهترین و مجللترین سبکها، سبک عربی است که دارای ویژگیهای خاص و منحصر به فرد خود میباشد. سبک عربی در واقع ترکیبی از سبکهای اسلامی، مدیترانهای، مراکشی و مدرنیسم است که علاوه بر کشورهای عربی، در ایران نیز از محبوبیت بالایی برخوردار است. سبک عربی برای فضاهای کوچک و بزرگ قابل اجرا بوده و مجموعهای از طاقهای بزرگ، ایوان، مبلمان و رنگهای گرم و نورپردازی میباشد که در نهایت، یک فضای عرفانی را ایجاد مینماید. در ادامه به بررسی دورههای تاثیرگذار، اصول طراحی، مبلمان، نورپردازی، رنگ در سبک عربی میپردازیم.
طراحی داخلی به سبک عربی برگرفته از سه دورهی متفاوت از تاریخ عرب میباشد:
این سبک به دلیل ترکیب بندی سادهی خود، فضایی خنک و سبک را ایجاد میکند که کاملا متناسب با اقلیم گرم و کویری میباشد. همچنین محیطی گرم و صمیمی را به وجود میآورد که افراد در آن احساس راحتی و آسایش میکنند. با الهام گرفتن از زندگی بادیه نشینی اعراب در این سبک، از رنگهای روشن، دیوارهای گچی، سایهبان و چادر، انواع پارچه برای پرده، تزیینات، سقف، رومیزی و کوسنهای رنگی استفاده میشود.
سبک طراحی داخلی عربی، متاثر از خانههای مدیترانهای بوده است. به این دلیل دارای وجه اشتراک زیادی با فرهنگ اسپانیایی، ایتالیایی و یونانی دارد. در این سبک، از طرحهای ارگانیک برای به وجود آوردن فضای آرام و دلنشین استفاده میشود که به رفع استرس و تنشهای روزانه کمک میکند.
سبک عربی با به کار بردن تجملات، غنیتر میشود. با به کار بردن لایههایی از بافتهای لوکس، رنگها و طرحها، پارچههای زیبا، قالیچههای نقشدار و فرشهای نفیس ایرانی، مبلمان و لوازم داخلی ارزشمند، کوسن و متکا، رومبلی و روانداز میتوان حس تجملاتی و شکوه را منتقل کرد. همچنین میتوان از ابریشم براق، پارچهی اطلسی، کاشمر و مخمل استفاده نمود. حاشیه و نوارهای دور کوسنها و پردههایی با والنهای آبشاری و چیندار، به هر گوشه از فضا جان میدهد.
مبلمان عربی معمولا شامل میزهای کوچک چندضلعی، پارتیشنهای تقسیمکنندهی فضا، تختهای کمارتفاع، دربهای حکاکی شده و جعبههای نفیس میباشد. جنس مبلمان در سبک عربی، عمدتا از چوب طبیعی مانند چوب درخت هلو، اقاقیا و لیمو است و طرحهای ماهرانهی هندسی و انتزاعی بر روی سطوح آن طراحی شده است. تزیینات فلزی یا طلا کاری شده، قطعات منبت کاری شده، ظروف معرق کاری شده، صندلی عثمانی، سماور مراکشی، سنگهای قیمتی، مروارید، میزهای کناری فلزی و آیینه از دیگر عناصر سبک عربی میباشند.
علاوه بر نوع و طرح مبلمان به کار رفته، رنگ و طراحی پارچهها در این سبک از اهمیت بالایی برخوردار است. پارچهها معمولا از جنس مخمل، ساتن، حریر و ابریشم با رنگهای قوی و تزیینات میباشند. از این پارچهها در قالب پردههای لوکس، میز جلو مبلی و فرش و قالی در چیدمان داخلی استفاده میشود.
نورپردازی نقش پررنگی در شیک و مجلل نمودن فضا دارد. نقطهی کانونی در طراحی داخلی به سبک عربی، عمدتا یک لوستر بزرگ با زرق و برق و عمدتا از جنس برنز یا برنجی است که از سقف آویزان میشود. همچنین میتوان از آباژورهایی روی زمین و میز برای جذاب کردن فضا استفاده کرد. در این سبک بهتر است نورهای اصلی دارای دیمر باشند که میزان نور در ساعات مختلف با توجه به موقعیت، قابل تنظیم باشد. شمع و لوسترهای شمعی و چراغهای فانوسی زمینی در سبک عربی، به صورت گسترده به کار میرود.
تنالیتههای رنگی مناسب در سبک عربی، غالبا از رنگهای گرم و لاکچری تشکیل شده است. استفاده از رنگهای زیبا و جذاب مانند قرمز و نارنجی برای دیوار اتاق پذیرایی و یا پردهها مرسوم میباشد. همچنین میتوان از رنگهای گرم مانند طلایی، خردلی، قهوهای و خاکی، بادمجانی، سبز زیتونی و سرمهای نیز استفاده نمود. همچنین میتوانید به جای استفاده از رنگآمیزی دیوارها، از کاغذ دیواریهای پارچهای، طرحدار، متالیک و براق نیز استفاده کنید و از اشکال اسلامی مانند گنبد و هلال برای قاب بندی دیوارها بهره بگیرید. هنگام استفاده از رنگها در این سبک، همهی رنگهای سنگین در همهی قسمتهای خانه استفاده نمیشود.
در سبک عربی، از انواع مبلمان مجلل، پالت رنگی گرم و عناصر معماری مشخصی استفاده میشود. طراحی داخلی به این سبک، بهترین گزینه برای افراد علاقهمند به طراحی و لوازم لوکس و چشمگیر میباشد که شما میتوانید با توجه به سلیقه و فضای کاربری خود آن را انتخاب کنید.
گردآورنده: سحر تاجمیرریاحی